« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 2 mjeseca
NAPOKON

Europljani ne žele životinje u transportu

U prijevozu koji traje danima, tjednima, ponekad i mjesecima, životinje proživljavaju užase. Slikama iscrpljene, pothranjene i ozlijeđene stoke transportirane u nehumanim uvjetima, Europljani kažu 'stop'

Ovo je nedopustivo!
Ovo je nedopustivo! (Arhiva)
Više o

životinje

,

transport

Istarska luka Raša jedna je od europskih luka u kojima se životinje pretovaruju za plovidbu na treće destinacije. Anita Euschen iz udruge Životinje bez granica kaže da je ondje svjedočila ukrcavanju bika na brod kranom tako da je bio vezan za jednu nogu.

„Bilo je očito da je pri padu slomio kičmu. U očima mu se vidio horor koji je proživljavao", opisuje.

Propisi u takvom slučaju nalažu dolazak veterinarskog inspektora koji pregledava i eventualno uspavljuje životinju. Ni danas ne razumije zašto su bika vraćali na brod. Europska komisija istražila je događaje u Raši.

U izvješću iz 2018. piše da sustav ne osigurava smanjenje rizika koji negativno utječu na dobrobit pristiglih životinja.

Maria Boada-Saña, veterinarka i voditeljica projekta izvoza morem Animal Welfare Foundation, izjavila je da se problemi u Raši i dalje ne rješavaju.

„Vidjeli smo to prilikom posjeta ljeti 2021.", navela je ističući "kaotičan i nehuman postupak utovara bez propisnih inspekcija nadležnih tijela".

Državni inspektorat Hini je odgovorio da Veterinarska inspekcija postupa po preporukama Komisije te ulaže krajnje napore kako bi se rizici negativnog utjecaja na dobrobit životinja u postupcima službenih kontrola u Raši sveli na najmanju moguću mjeru.

Dodaju da se u izvješću ne navodi nehumano postupanje djelatnika te da je postupak sa životinjama u luci ocijenjen vrlo pozitivno. Za stoku koja je radi utovara stizala u Rašu u vrijeme toplinskog vala ističu da su odgovorna nadležna tijela drugih država

Yaron Lapidot, osnivač organizacije Izrael protiv prijevoza živih životinja, kaže da je prošle godine u njegovu zemlju dopremljeno više od 850.000 životinja. Od 159 brodova, 16 je stiglo iz Raše. Uglavnom se radilo o malim i starim plovilima. Neke životinje su prethodno kopnom putovale tisućama kilometara.

Svijet su prošle godine zaprepastili prizori s brodova Elbeika ili Karim Allaha koji su Sredozemljem prevozili goveda u nehumanim uvjetima. Slike natiskane stoke u ranama, slomljenih rogova i punih kožnih bolesti na plovilima bez ventilacije i okružene glodavcima izazvale su zgražanje. Smrad je bio tolik da su inspektori morali koristiti maske za disanje.

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u siječnju izglasane su preporuke o poboljšanju dobrobiti životinja tijekom prijevoza, učinkovitijoj kontroli izvoza živih i ograničavanju prijevoza ranjivih životinja.

20.02.2022. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh