« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
POMOĆ VELIKOM BRATU

Europa prihvaća zatvorenike iz Guantanama

Nekoliko europskih zemalja obećalo je prihvatiti 'teroriste' jer SAD očito nije u stanju sam riješiti probleme koje je stvorio

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Guantanamo

,

zatvaranje Guantanama

,

prihvat zatvorenika

Nekoliko europskih zemalja američkim vlastima je obećalo da će prihvatiti zatočenike iz Guantanama, u okviru napora oko zatvaranja kontroverznog centra za zatočenike, objavio je u četvrtak Washington Post citirajući neimenovane dužnosnike Obamine uprave. Ukupno devet zemalja EU-a raspravlja o prihvatu zatočenika - četiri zemlje su se obvezale primiti zatočenike koji su spremni za oslobađanje, a pet ih razmatra tu mogućnost, piše WP.

U kubanskoj bazi, koju je George W. Bush osnovao za prihvat neprijateljskih boraca u okviru rata protiv terorizma, trenutno se u zatočeništvu nalazi 229 zatočenika. Američki predsjednik Barack Obama naredio je zatvaranje zatočeničkog logora do 22. siječnja 2010. godine.

Oko 80 zatočenika spremno je za oslobađanje i, po pisanju Washington Posta, ako dođe do sporazuma o transferu nekih među njima to bi moglo smiriti debatu u SAD-u oko dolaska zatočenika na američko tlo.

Razumljivo je da Amerikanci, kao i njihove vlasti, i u ovom slučaju strepe od najgore moguće verzije ostvarenja izreke 'kako si prostro tako ćeš i leći' jer velik broj zatvorenika iz Guantanama s terorizmom nema veze, a godinama su u neljudskim uvjetima zlostavljani u tom zatvoru što je odličan recept za stvaranje vrlo osvetoljubivih 'terorista'.

Ovaj mjesec Portugal se pridružio Bermudima, Francuskoj, Irskoj i Republici Palau u Tihom oceanu među zemlje koje izražavaju spremnost da prime zatočenike iz Guantanama. Australija i Gruzija održale se pozitivne rasprave na tu temu s Obaminom administracijom, piše dnevnik citirajući američke dužnosnike.

SAD se, u nastojanju da drugi riješe probleme koje je sam stvorio, obratio i zemljama iz Južne Amerike, Zaljeva, balkanskim zemljama i zemljama iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Izvor: Hina

20.08.2009. 12:55:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh