« Ekosfera
objavljeno prije 1 mjesec i 16 dana
EH, DA...

Europa nije spremna za klimatske promjene

Opasnosti klimatskih promjena rastu, a Europska unija nije spremna nositi se s ekstremnim vrućinama, šumskim požarima i još gorim poplavama

Problemi pred nama...
Problemi pred nama... (Arhiva)
Više o

klimatske promjene

,

Europa

Opasnosti klimatskih prijetnji "rastu brže od naše društvene spremnosti", rekla je direktorica Europske agencije za okoliš (EEA) Leena Ylä-Mononen u vrijeme objave novog izvješća agencije.

Prva procjena klimatskih rizika EEA-e pokazala je da su mnoga područja, od javne infrastrukture i financija do zdravlja i okoliša, u opasnosti, a neka su u većoj nego što se mislilo.

U izvješću je utvrđeno da sve veća suša i vrućina ne samo da ugrožavaju proizvodnju usjeva u južnoj Europi, već također ugrožavaju i zemlje srednje Europe.

Rastuća vrućina također predstavlja prijetnju prijenosu energije jer toplina utječe na dalekovode, a suše utječu na proizvodnju energije u sustavima nuklearnih elektrana. Poplave bi također mogle utjecati na sustave proizvodnje energije u južnoj Europi.

Ekstremne vrućine također su povezane s preuranjenom smrti jer je veliki dio stanovništva izložen toplinskom stresu, osobito na jugu EU-a. Sada je toliko vruće u južnoj Europi da komarci mogu prenijeti nekadašnje tropske bolesti.

Upozorenje dolazi u trenutku kada Europska komisija u utorak treba objaviti strategiju za jačanje sposobnosti bloka da se prilagodi klimatskim promjenama.

12.03.2024. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh