« Svijet
objavljeno prije 14 godina
UNODC:

Europa je najčešće krajnje odredište organiziranog kriminala

Brazil, Rusija, Indija i Kina glavna su utočišta nezakonite trgovine

kriminal droga mafija
kriminal droga mafija (Shutterstock)
Više o

korupcija

,

UNODC

,

Europa

,

organizirani kriminal

Većina oblika transnacionalnog kirminala kao svoje odredište ima Europu, kaže se u izvješću Ujedinjenih naroda o globalnim mrežama kriminala objavljenom u četvrtak u New Yorku.

Izvješće UN-ovog ureda za droge i kriminal (UNODC) utvrdilo je da većina nezakonite trgovine ide u ili iz velikih zapadnih gospodarstava te Brazila, Rusije, Indije i Kine. No zemljovid iz istraživanja UNODC-a pokazuje da je Europa jedina regija svijeta gdje postoji cjelokupan niz nezakonitih trgovina, od droga, ljudi, krivotvorene robe do prirodnih resursa.

Ured sa sjedištem u Beču je upozorio da transnacionalni kriminal prijeti sigurnosti posebice u siromašnim zemljama koje već trpe uslijed sukoba. "Kriminal potiče korpuciju, infiltrira se u poslovanje i politiku i ometa razvoj", napisao je izvršni ravnatelj UNODC-a Antonio Maria Costa.

>> Imovina se može oduzeti svima osuđenima za korupciju

Izvješće procjenjuje da u Europi ima 140.000 žrtava trgovine ljudima koje svojim izrabljivačima godišnje donose zaradu od tri milijarde dolara. Europa je i najveće tržište heroina koje se procjenjuje na 20 milijardi dolara godišnje. U Europsku uniju i Kinu u 2009. godini krijumčareni su prirodni resursi i divlje životinje vrijedni 2,5 milijardi dolara, kaže UNODC.

>> Europska unija USKOK-u daje milijun eura

Količina kritvorene robe uhvaćene na europskim granicama povećala se deset puta tijekom posljednjeg desetljeća dostogavši vrijednost od 110 milijardi dolara, kaže izvješće. (hina/metro-portal)

17.06.2010. 23:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh