« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
INA:

Eurodizel skuplji za 18 lipa po litri

Novim se pravilnikom nakon tjednog ritma korekcije cijena, ponovno prelazi na dvotjedni ritam korekcije

(Arhiva)
Više o

INA

,

poskupljenje benzina

,

naftni derivati

,

eurodizel cijena

Maloprodajne cijene dizelskih goriva, prema cjeniku objavljenom na Ininim internetskim stranicama, od 20. travnja, povećane su za 18 ili 19 lipa po litri, dok je loživo ulje poskupilo za 24 lipe, a cijene motornih benzina se ne mijenjaju.

Nove će cijene vrijediti u iduće dva tjedna, budući je na snagu stupio novi Pravilnik o utvrđivanju cijena naftnih derivata prema kojemu će se cijene naftnih derivata korigirati svaka dva tjedna, a ne kao u proteklih oko sedam mjeseci svaki tjedan.

Eurodizel i novo Inino dizelsko gorivo euro V kvalitete eurodizel BS poskupili su za po 18 lipa po litri. Nova cijena eurodizela iznosi 7,96 kuna (prema dosadašnjih 7,78 kuna po litri), dok se eurodizel BS prodaje po 8,04 kune (do sada 7,86 kuna).

Nove cijene dizela i plavog dizela veće su za po 19 lipa po litri. Tako će se dizel u slijedeća dva tjedna prodavati po 7,81 kunu (do sada 7,62 kune), a plavi dizel po 4,78 kuna (prema dosadašnjih 4,59 kuna).

Najviše je, za 24 lipe po litri, poskupilo loživo ulje ekstra lako, a njegova je nova cijena 5,23 kune po litri (do sada 4,99 kuna).

Cijene benzina nisu se mijenjale - eurosuper ostaje na 8,42 kune po litri, gorivo euro V kvalitete eurosuper BS 95 na 8,52 kune, super 95 na 8,33 kune te super plus 98 na 8,52 kune.

Prema novom Pravilnikom o utvrđivanju cijena naftnih derivata njihove maloprodajne cijene korigirat će se svaka dva tjedna, a neće moći odjednom rasti ili padati za više od 3 posto.

Prvi obračun cijena prema novom pravilniku izvršit će se 19. travnja, predviđa taj dokument kojeg je donio ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač i objavljen je u posljednjem broju Narodnih novina (broj 46) s nadnevkom 16. travnja i s tim je danom stupio na snagu.

Novim se pravilnikom nakon oko sedam mjeseci tjednog ritma korekcije cijena naftnih derivata, ponovno prelazi na dvotjedni ritam korekcije, a granica moguće promjene cijena smanjuje s dosadašnjih 3,5 posto koliko je bilo najveće moguće povećanje ili smanjenje tjedno na maksimalno 3 posto svaka dva tjedna.

I prema novom pravilniku, formula za korekciju i nadalje ponajviše ovisi o prosječnoj srednjoj cijeni naftnih derivata na mediteranskom tržištu i kretanju tečaja dolara, ali sada prosječnog srednjeg, a ne kao do sada prosječnog prodajnog tečaja dolara za devize kod Hrvatske narodne banke.

Pravilnikom je utvrđeno da će se korekcija prodajnih cijena pojedinih naftnih derivata izvršiti kada u obračunskom razdoblju dođe do povećanja ili smanjenja osnove za obračun bilo kojeg naftnog derivata za više od plus/minus 2 posto u odnosu na postojeću cijenu.(hina/Metro-portal)

20.04.2010. 06:56:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh