« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 6 mjeseci

EU zastupa i Hrvatsku u sporu oko plina

Hrvatsko je izaslanstvo ostalo u Zagrebu nakon dogovora s EU

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pregovori plin Moskva

,

ruski plin

Hrvatski premijer Ivo Sanader rekao je danas u Splitu da na moskovske pregovore o opskrbi plina nije otputovalo hrvatsko izaslanstvo jer je kasno sinoć s Europskom unijom dogovoreno da njezini predstavnici zastupaju i Hrvatsku.

"Prvotno smo bili odlučili da potpredsjednik Vlade Damir Polančec otputuje u Moskvu, na poziv ruskoga državnog vodstva, ali smo nakon višesatnih konzultacija s predstavnicima EU, koje su trajale sinoć do ponoći, prihvatili dogovor po kojem zemlje Europske unije neće ići na današnji sastanak u Moskvu, nego će ih ondje predstavljati povjerenik Europske komisije za energetiku Andris Piebalgs i resorni ministar Češke kao zemlje predsjedateljice EU (Martin Riman).

Hrvatska se pridružila tom dogovoru, rekao je Sanader.

Izvijestio je da je u noći s petka na subotu telefonski razgovarao s više premijera zemalja članica EU, za koje se planiralo da će otputovati u Moskvu, ali su ipak odlučili da neće biti na sastanku u Rusiji.

"I ja bih danas otputovao na sastanak u Moskvu da su to učinili i premijeri s kojima sam kontaktirao, ali nakon što su oni odlučili ne putovati, i ja sam odustao od odlaska na sastanak u Moskvu", objasnio je Sanader.

Podsjetio je da Ina s ruskim Gazpromom ima ugovor do 2010. godine.

Nemamo razloga pregovarati o ugovoru koji je potpisan i očekujemo da se on poštuje. Očekujemo da nam se plin koji plaćamo isporučuje, jer Hrvatska nema duga za nj, kazao je Sanader novinarima, dodavši kako Hrvatska očekuje da će se sukob između Rusije i Ukrajine završiti i da će Hrvatska početi dobivati plin.

"Mi nemamo što drugo razgovarati", dodao je Sanader.

Bude li daljnje blokade, naša je zadaća osigurati dodatne količine plina, rekao je premijer i podsjetio da već dobivamo plin iz interventnog uvoza.

"To već radimo, uspjeli smo dogovoriti (dobavu) s Francuzima i Nijemcima, a prije i s Italijom, dakle sa zemljama članicama EU", kazao je Sanader.

"Ovaj naš potez ni u kom smislu nije nešto što bi bilo neočekivano, mi očekujemo dobru suradnju i spremni smo, da ne bi došlo do nesporazuma glede Rusije, potpisati ugovor s ruskim Gazpromom i nakon 2010. godine, ali tražimo da se poštuje sadašnji ugovor i plin isporučuje Hrvatskoj", napomenuo je Sanader.

Dodao je da je Hrvatska već spremna s Rusima početi pregovore o novom ugovoru nakon isteka sadašnjega, koji vrijedi do 2010. No, rekao je, Hrvatska se neće usredotočiti na njih, nego traži i druge dobavne pravce.

Premijer je podsjetio da postoje zamisli da se Ina, koja je u suvlasništvu države 46 posto i MOL-a 48 posto, izvuče iz "plinskog biznisa". "Radi se na tomu da jedna kompanija - Plinacro, HEP ili neka treća, koja je u stopostotnom vlasništvu države, bude zadužena za opskrbu plina."

Na upit novinara kako komentira jučerašnju izjavu predsjednika Mesića koji je zamjerio veleposlaniku pri UN-u Nevenu Jurici da je kriv što Hrvatska nije dobila plin od Libije, Sanader je kazao: "Koliko se sjećam, Jurica nije član Uprave Ine, a Ina je zadužena za nabavu plina." (hina/metro-portal)

 

17.01.2009. 14:43:58
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh