« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ROMPUY:

EU nastavlja predano raditi na stabilnosti regije jugoistočne Europe

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy ponovio je EU predana europskoj perspektivi

Herman Van Rompuy
Herman Van Rompuy (Damir Krajac / CROPIX )
Više o

Europska unija

,

Ivo Josipović

,

Herman van Rompuy

,

zatvaranje poglavlja

Europska unija je predana europskoj perspektivi i stabilnosti regije jugoistočne Europe, izjavio je u utorak u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

"Najvažnija poruka mog posjeta je naglasiti predanost EU-a europskoj perspektivi i stabilnosti ove regije", istaknuo je Rompuy u izjavi za novinare. On je čestitao predsjedniku Josipoviću na napretku koji je Hrvatska postigla na svom putu u EU i rekao je da "taj napredak nije važan samo za ovu zemlju nego također i za cijelu regiju".

"Hrvatski primjer jasno pokazuje da kada se radi da se postiže i napredak", kazao je dodajući da će se proces proširenja i dalje temeljiti na postignutim rezultatima.

Govoreći o regionalnoj suradnji Rompuy je rekao da europska integracija ne može zamijeniti regionalnu suradnju te da će "regionalna suradnja koristiti svim zemljama u regiji i ponuditi bolju perspektivu za integraciju regije u EU".

Predsjednik Josipović ponovio je stajalište da je za RH Europska unija prioritet te da su odnosi u regiji isto tako prioritet. "Hrvatski nacionalni interes je ponajprije što prije ući u EU, a s druge strane pomoći i našim susjedima da uđu jer je to važno i zbog naše sigurnosti i ekonomskog razvoja", istaknuo je.

Izrazio je zadovoljstvo time što je Rompuy ponovno pružio potporu ulasku Hrvatske u Uniji i što je doputovao u regiju kako bi pokazao da sve zemlje imaju europsku perspektivu, naravno kada ispune sve potrebne uvjete.

"Nadam se da će ovaj današnji sastanak i svi sastanci koje ima na ovoj turneji (po regiji) biti doprinos ulasku i Hrvatske i ostalih zemlja u Europsku uniju", rekao je Josipović.

Rompuy je u ponedjeljak posjetio Ljubljanu i Beograd, a zatim je doputovao u Zagreb otkuda će u utorak otputovati na Kosovo.(hina/metro-portal)

06.07.2010. 11:51:10
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh