« Svijet
objavljeno prije 15 godina
JASNIJA SLIKA

EU i SAD Netanyahuov govor ocijenili pozitivnim

'Velikim silama' se usprkos jučerašnjih žestokih optužbi od strane Palestinaca, svidio govor izraelskog premijera

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

palestinska država

,

Benjamin Netanyahu

,

židovska država

,

bliskoistočni mirovni proces

,

židovska naselja

Jučerašnji govor izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, u kojem je uz Palestincima nepojmljive uvjete prihvatio načelo palestinske države, "korak je u dobrom pravcu", ocijenilo je češko predsjedništvo EU-a.

"Postoje još neki elementi koje treba analizirati, ali prihvaćanje palestinske države je tu. Po mom mišljenju to je korak u dobrom pravcu", izjavio je češki ministar vanjskih poslova Jan Kohout, čija zemlja predsjedava EU-om, po dolasku na sastanak s europskim kolegama u Luxembourgu.

Šef švedske diplomacije Carl Bildt, čija zemlja preuzima predsjedanje EU-om 1. srpnja, također je pozdravio govor, iako nešto manje pozitivnim riječima. "Činjenica da je izgovorio riječ država mali je korak u dobrom pravcu. Može li se ono što je spomenuo definirati kao država, tema je za raspravu", izjavio je Bildt.

SAD, na čiju su se vanjsku politiku u jučerašnjim optužbama govora Palestinci maksimalno pozvali, ocijenile su da je izjava premijera Netanyahua, u kojoj je prvi puta načelno pristao na uspostavu palestinske države, uz uvjet da bude demilitarizirana i prihvati Izrael kao židovsku državu, važan korak naprijed. "Predsjednik je predan dvjema državama, židovskoj državi Izraelu i neovisnoj Palestini, u povijesnoj domovini oba naroda", naveo je u priopćenju glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Palestinske autonomne vlasti jučer su odbacile Netanyahuovo uvjetovano prihvaćanje državnosti uz obrazloženje kako ono ne bi vodilo do pravednog i sveobuhvatnog mira. Ured predsjednika Abasa izraelskog premijera optužio je da svojim izjavama potkapa sve pokušaje pravednih mirovnih pregovora, dok je Hamasova retorika bila oštrija te su poručili kako je ideologija Netanyahua je rasistička i ekstremistička.

Kamen spoticanja i dalje je priznanje židovske države koje Palestinci iz jasnih razloga odbijaju prihvatiti, ali i židovska naselja čija bi gradnja, prema Netanyahuovom prijedlogu, bila obustavljena, ali bi se na temelju 'osiguranja prirodnog prirasta' omogućilo širenje već postojećih.

Izvor: Hina

15.06.2009. 14:56:52
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh