« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 4 mjeseca
LOVA

EU i Hrvatska podigli shopping

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome porastao 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 0,1 posto

Peglale su se kartice
Peglale su se kartice (Arhiva)
Više o

maloprodaja

Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u studenome, nakon pada u prethodnom mjesecu, a znatno bolji rezultat bilježila je i Hrvatska, pokazalo je utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a porastao je u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen za 0,2 posto.

U eurozoni promet je porastao jedan posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog pada u listopadu, izvijestio je europski statistički ured.

U EU i u eurozoni najveći je rast zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,9 odnosno 1,4 posto. Pala je samo prodaja na benzinskim stanicama, za 0,8 posto u EU te za jedan posto u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji zabilježila Poljska, za 3,3 posto. Slijede Belgija s 2,7 posto i Latvija s 2,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome porastao 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 0,1 posto.

Najveći pad prometa bilježile su Velika Britanija, za 1,7 posto, Irska, za 0,9 posto, i Finska, za 0,5 posto.

Slabiji rast na godišnjoj razini u EU

Na godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU-a porastao je u studenom 1,9 posto, nakon revidiranog 2,1-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je porastao za 2,2 posto, nakon također revidiranog 1,7-postotnog povećanja u listopadu.

Najviše je i na godišnjoj razini u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,5 posto u EU, te za 3,1 posto u eurozoni. U listopadu EU je u toj kategoriji proizvoda bilježila 3,1-postotno povećanje prometa a eurozona za 2,6 posto.

Na oba je područja u studenome na godišnjoj razini pala samo prodaja motornih goriva, za 0,9 posto u EU, te za 1,4 posto u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast prometa u maloprodaji bilježila je u studenome Mađarska, za 7,3 posto. Slijede Rumunjska sa 6,5 posto, te Poljska, s 5,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini porastao 3,9 posto, nakon 2,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

Najveći pad prometa bilježile su Slovačka, za četiri posto, Slovenija, za dva posto, te Velika Britanija, za jedan posto.

08.01.2020. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh