« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina
OHRABRENJE

EU: Hrvatska se dobro pripremila za članstvo

Vijeće EU-a pohvalilo je Hrvatsku pripremu za članstvo te usklađivanje s europskom pravnom stečevinom, no napomenuli su da treba provesti još reformi

Fotografija vijesti
Više o

Europska unija

,

Hrvatska

,

članstvo u EU

,

Vijeće Europe

,

reforme

Države članice Europske unije ocjenjuju da je Hrvatska na dobrom putu u pripremama za članstvo i da je postigla znatnu razinu usklađenosti s europskom pravnom stečevinom te je pozivaju da iskoristi preostalo vrijeme do pristupanja kako bi u potpunosti bila spremna za članstvo, stoji u nacrtu zaključaka koje bi u utorak trebalo prihvatiti Vijeće za opće poslove, javlja Hina.

"Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da su pripreme Hrvatske za članstvo općenito na dobrom putu i da je Hrvatska postigla znatan stupanj usklađenosti s europskom pravnom stečevinom. U tom smislu, Vijeće poziva Hrvatsku da preostalo vrijeme do članstva iskoristi za ubrzanje napora na nastavku reformi i na evidenciji rezultata koje je provela i postigla u pristupnim pregovorima, posebice u području pravosuđa, temeljnih prava, pravde, slobode i sigurnosti, tržišnog natjecanja kao i u drugim područjima europske pravne stečevine u kojima je Komisija utvrdila da su potrebni daljnji napori", kaže se u nacrtu zaključaka, koji su pripremljeni na razini veleposlanika zemalja članica (COREPER), a koje bi trebali prihvatiti ministri okupljeni u Vijeću za opće poslove.

Vijeće za opće poslove čine ministri vanjskih poslova ili ministri za europska pitanja zemalja članica. Na sastanku kao promatrač sudjeluje potpredsjednik hrvatske vlade Neven Mimica.

U nacrtu zaključaka se pozdravljaju preporuke koje je Komisija u svom izvješću o monitoringu od 24. travnja uputila Hrvatskoj za navedena područja.

"Vijeće prima na znanje stanje procesa ratifikacije pristupnog ugovora i očekuje da će pozdraviti Hrvatsku kao punopravnu članicu 1. srpnja 2013. ako se dovrši postupak ratifikacije u zemljama članicama. U tom kontekstu, Vijeće poziva Komisiju da nastavi pratiti hrvatske pripreme za pristupanje i očekuje sveobuhvatno izvješće o monitoringu i dopunjene monitoring tablice koje će Komisija predstaviti ove jeseni", kaže se u nacrtu zaključaka.

Komisija je 24. travnja objavila prvo izvješće o monitoringu za tri najteža poglavlja europske pravne stečevine - Pravosuđe i temeljna prava, Pravda, sloboda i sigurnost i Tržišno natjecanje.

Komisija je u tom izvješću imala četiri primjedbe vezano uz promjene zakona o sprečavanju sukoba interesa, odnosno imenovanju političara u nadzorne odbore državnih poduzeća, uz promjene zakona o policiji od kojih je Hrvatska u međuvremenu odustala, dodatni porez uveden mobilnim operaterima te odgodu primjene zakona o javnim ovršiteljima.

O tome će se razgovarati i na sastanku Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje, koji će se održati 6. lipnja u Bruxellesu.

29.05.2012. 13:24:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh