« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 3 mjeseca
POTICANJE POTROŠNJE

EU dopustila Španjolskoj veći deficit

Španjolski premijer Mariano Rajoy je početkom ožujka najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP-a, umjesto 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno

Fotografija vijesti
Više o

Španjolska

,

ministri financija

,

kriza eurozone

Unatoč ranijim najavama, ministri financija eurozone na svom su sastanku dogovorili da će Španjolskoj biti odobren veći manjak negoli je to prvotno bilo rečeno, prenosi Hina.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je početkom ožujka najavio da će proračunski deficit ove godine iznositi 5,8 posto BDP-a, umjesto 4,4 posto koliko je ranije dogovoreno s Europskom unijom. Sada je na sastanku euroskupine dogovoreno da se Španjolskoj dopusti manjak od 5,3 posto BDP-a, s tim da se sljedeće godine deficit smanji na 3 posto, koliko dopušta pakt o stabilnosti eura.

"Euroskupina smatra da deficit treba smanjiti za 0,5 posto u odnosu na 5,8 posto BDP-a što je najavio premijer Rajoy", rekao je Juncker nakon završetka sastanka ministara financija 17 zemalja eurozone.

Juncker je najavio i da će grčki javni dug 2020. godine iznositi 117 posto BDP-a umjesto planiranih 120,5 posto zahvaljujući tome što je vrlo veliki dio privatnih vjerovnika sudjelovao u operaciji otpisivanja grčkog duga, što je obavljeno prošli tjedan.

13.03.2012. 08:59:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh