« Svijet
objavljeno prije 1 godinu
EH?

Erdoganovi problemi sa zdravljem...

Turska bruji od glasina: usred predizborne kampanje Erdogan otkazuje važne nastupe, čak je prekinuo i intervju, navodno zbog „prehlade“ i „umora“. Ili je nešto ozbiljnije?

Družio se s pogrešnim ljudima?
Družio se s pogrešnim ljudima? (Arhiva)
Više o

Erdogan

,

Recep Tayyip Erdogan

I ovog četvrtka (27.4.) je turski predsjednik trebao svečano otvoriti nuklearnu elektranu Akuju na južnoj obali Mediterana. To je prva od, kako najavljuje, čak tri nove nuklearke koje su osobni projekt Erdogana i svakako je mogao očekivati i veliku publiku i klicanje prisutnih. Pogotovo sad, u završnici predizborne bitke je to od golemog propagandnog značaja - ali Erdogan nije došao. Okupljenima se obratio tek preko ekrana.

To nije jedini termin koji je Erdogan otkazao neposredno pred izbore. Navodno od ovog utorka (25.4.) ima „zdravstvene tegobe", čak je prekinuo i jedan televizijski intervju. Službeno, muče ga tek probavne smetnje i naporna predizborna kampanja. „S vremena na vrijeme me takve stvari pogode. Ispričavam se i Vama i i vašoj publici", izjavio je Erdogan pred kamerama. Isto tako od onda ne nastupa niti na predizbornim skupovima nego tamo šalje potpredsjednika Fuata Oktaya. Preko Twittera Erdogan priznaje kako su mu liječnici „naložili mirovanje". 

Ali u okružju medija pod nadzorom države, naravno da se diljem Turske šire glasine kako je Erdoganovo stanje mnogo lošije nego što su to službene informacije. Čuje se da je Erdogan u bolnici, čak i da je pretrpio srčani udar. Naravno da je odgovor nijekanje: glasnogovornik predsjednika demantira sve te glasine, a iz vlade se čuje kako takve „lažne vijesti šire strani mediji" kako bi napakostili turskom predsjedniku. Zapravo, kako je izjavio i turski potpredsjednik Oktay za agenciju Anadol, Erdogan ima tek „laku prehladu".

Lijepe želje i politička računica

Već i prije se događalo da je Erdogan otkazivao termine zbog „zdravstvenih problema". Isto tako se već godinama uvijek iznova nagađa o njegovom zdravstvenom stanju i tu se čuje svašta: kako pati od epilepsije, kako ima dijabetes, priča se i o karcinomu crijeva.

Bivši osobni liječnik Erdogana Turhan Cömez je u međuvremenu političar oporbene stranke IYI tako da niti njegove izjave nisu bez političkih poruka. Ipak, za postaju Sözcü TV je izjavio da bi Erdoganu „kao liječnik savjetovao neka se neko vrijeme dobro odmori. Njegovao zdravlje je važnije od svega ostalog i smatram da bi za njega bilo bolje da malo uspori".  

li i takav liječnički savjet je nemoguće odvojiti od politike: izbori su blizu i utrka je veoma tijesna. Erdogan se mora boriti za svaki glas tako da je turski predsjednik planirao negdje oko 40 nastupa u sljedećih tri tjedna. Prema ispitivanjima javnog mnijenja, minimalna je razlika u podršci Erdoganu od podrške najizglednijem kandidatu oporbe, Kemalu Kilicdaroglu iz kemalističko-socijaldemokratske Republikanske narodne partije (CHP) - u posljednjim danima Kilicdaroglu čak ima koji postotak više. 

Naravno da su i želje njegovog političkog rivala u znaku oštre predizborne bitke. Na Twitteru javlja kako mu je zaželio  „brzi oporavak" čim je saznao za njegove zdravstvene tegobe: „Možemo biti politički suparnici, ali i našim konkurentima želimo dobro zdravlje. Sigurno se sad o njemu brinu liječnici i čine sve što je neophodno. Što god da nalože, toga se treba pridržavati".

Piše: ARD
29.04.2023. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh