« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 10 mjeseci
NAPOKON

EP napokon prihvatio tri ključna zakona

Europski parlament prihvatio je u srijedu u Bruxellesu nacrte tri ključna klimatska zakona: reformu sustava trgovanja emisijama, mehanizam za graničnu prilagodbu ugljika i novi socijalni fond za klimu

Napokon su se dogovorili
Napokon su se dogovorili (Arhiva)
Više o

Europski parlament

,

klimatske promjene

,

zakoni

Ova tri nacrta zakona dio su paketa za borbu protiv klimatskih promjena pod nazivom "Fit for 55", kojim EU planira smanjiti emisije stakleničkih plinova za najmanje 55 posto do 2030. u usporedbi s razinama iz 1990.

EU planira i do 2050. ostvariti klimatsku neutralnost, što podrazumijeva postizanje nulte neto stope emisija stakleničkih plinova, u skladu s Europskim zakonom o klimi.

Prvi nacrt zakona usvojen u sklopu paketa "Fit for 55" bavi se reformom sustava za trgovanje emisijama (ETS) sa ciljem bržeg ukidanja dodjela besplatnih emisijskih jedinica industrijskom sektoru, dok će građani reformom biti obuhvaćeni naknadno. Parlament ovime želi potaknuti industrije da dodatno smanje emisije i ulažu u niskougljične tehnologije.

Drugi nacrt zakona odnosi se na šire područje primjene i bržu provedbu novog instrumenta za sprečavanje istjecanja ugljika. Parlament traži da se ovaj mehanizam uvede ranije, te da se besplatne jedinice u okviru sustava za trgovanje emisijama ukinu do 2032. Također traži da se područje primjene proširiti na organske kemikalije, plastiku, hidrogen, amonijak kao i na neizravne emisije.

Treći nacrt zakona vezan je za uspostavu novog socijalnog fonda za klimu koji će pružati pomoć najizloženijima energetskom siromaštvu i siromaštvu u pogledu mobilnosti. Drugim riječima, fond bi trebao pomoći građanima da se lakše nose s povećanim troškovima energetske tranzicije.

Fond bi tako trebao podupirati mjere za privremenu izravnu potporu dohotku, kao što je, primjerice,  smanjenje naknada i trošarina na gorivo, kako bi se apsorbirao porast cijena goriva za cestovni prijevoz i energenata za grijanje. Također, cilj fonda je i ulaganje u obnovu zgrada i energiju iz obnovljivih izvora te prelazak s osobnog na javni prijevoz, zajedničku upotrebu automobila i sl.

"Konačno smo uspjeli, usvojili smo velikom većinom najveći klimatski zakon. Ovo je veliki korak za klimu, ali štitimo i radna mjesta", rekao je nakon proglašenja rezultata glasovanja izvjestitelj, Peter Liese ispred Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Usvojeni nacrti sada se, kako je najavio Liese, šalju natrag Odboru kako bi se započeli međuinstitucionalni pregovori.

Paket "Fit for 55" ključan je ne samo za ostvarivanje klimatskih ciljeva, već je i važan korak u nastojanju da EU što prije postigne energetsku neovisnost u kontekstu rata u Ukrajini i uvoza ruskih energenata.

O ovim je nacrtima Europski parlament raspravljao na plenarnoj sjednici 7. lipnja. Tada je izglasao izvješće kojim traži uvođenje strožih kontrola i pravila vezano za smanjenje emisija stakleničkih plinova za sve države članice.

Zastupnici su srijedu glasovali o kompromisnoj varijanti prijedloga nakon što je izvorni prijedlog odbijen zbog tvrdnji da su nacrtrazvodnili lobisti i da mu nedostaje ambicija.

Sada kada su ovi nacrti usvojeni, parlament može započeti pregovore s vladama država članica o konačnim verzijama tekstova.

Nacrt planova još uvijek moraju dogovoriti zemlje EU, koje bi sljedećeg tjedna trebale utvrditi svoju kolektivnu pregovaračku poziciju prije nego što uđu u pregovore sa zakonodavnim tijelom EU-a o konačnim detaljima reforme.

23.06.2022. 18:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh