« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
POMOĆ, NE ZAJMOVI

Ekumensko vijeće crkava zatražilo otpis duga Haitiju

Vanjski dug Haitija iznosi 640 milijuna dolara, a zemlja samo za plaćanje kamata na dug godišnje izdvaja 50 milijuna dolara

(Getty Images)
Više o

Haiti

,

otpis duga

,

Ekumensko vijeće Crkava

,

COE

Ekumensko vijeće Crkava (COE) u ponedjeljak je pozvalo međunarodnu zajednicu na otpis vanjskog duga Haitija, zemlje teško pogođene razornim potresom 12. siječnja od čijih je posljedica poginulo najmanje 150 tisuća ljudi.

"Budući da vanjski dug značajno utječe na siromašenje neke zemlje, COE sa svojim partnerima snažno podupire trenutačno i bezuvjetno poništenje duga Haitija kako bi se ta zemlja dugoročno uspjela obnoviti", stoji u priopćenju CEO-a.

Vanjski dug Haitija popeo se na 640 milijuna dolara i ta zemlja, jedna od najsiromašnijih na svijetu, na godinu izdvaja oko 50 milijuna dolara samo za plaćanje kamata na dug, upozorava CEO.

Sjedinjene Američke Države, Španjolska, Francuska, Brazil, Organizacija američkih država i Ujedinjeni narodi sastat će se u ponedjeljak u Montrealu kako bi se dogovorili o načinima koordinacije kratkoročne i dugoročne pomoći Haitiju. Nakon tog sastanka trebala bi se održati i donatorska konferencija.

"Sva novčana pomoć za obnovu te zemlje trebala bi biti u obliku darova, a ne posudba", također je naglasio CEO: "A te darove ne bi smjeli pratiti uvjeti opterećeni predrasudama koje međunarodne organizacije tako rado nameću siromašnim zemljama".

Na otpis haićanskog vanjskog duga već je pozvala nevladina organizacija Oxfam, a Svjetska banka za pet je godina odgodila vraćanje 38 milijuna dolara koje joj duguje Haiti.

Utemeljena 1948., COE, čije je sjedište u Ženevi, okuplja 349 protestantskih, pravoslavnih, anglikanskoh i drugih kršćanskih crkava iz 110 zemalja svijeta te predstavlja 560 milijuna vjernika.

Katolička Crkva formalno nije član, ali surađuje sa stalnim predstavnicima, osobito kroz djelovanje Mješovite radne skupine, osnovane 1965., koju čine predstavnici imenovani od Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana i predstavnici Ekumenskoga vijeća Crkvi. (hina/metro-portal)

25.01.2010. 16:23:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh