« Kultura
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
INTERDISCIPLINARNI MULTIMEDIJALNI FESTIVAL

Ekstravagantni umovi u Pogonu Jedinstvo

Ovogodišnji festival Ekstravagantna tijela koji se bavi politikama normalnog, drugačijeg i društveno prihvatljivog tematizirat će mentalno zdravlje

Ekstravagantna tijela
Ekstravagantna tijela (Ekstravagantni umovi)
Više o

močvara

,

rođeni na današnji dan

,

19. listopada

,

rođeni 19. listopada

,

balada

Drugo izdanje interdisciplinarnog multimedijalnog festivala Ekstravagantna tijela održat će se u Pogonu Jedinstvo od 20. do 24. listopada. Biro suvremene umjetničke prakse Kontejner pred publiku će postaviti nove izazove.

Ekstravagantna tijela je naziv međunarodnog festivala suvremene umjetnosti prvi puta održanog 2007. godine koji se bavi politikama normalnog, drugačijeg i društveno prihvatljivog. Ono što se smatra normalnim (kao i ono što nije) ideološki je utemeljeno te duboko utisnuto u društvo.

Činjenica da postoji drukčije i drugo, poglavito u odnosu na tijelo i um, izaziva negativnu identifikaciju, društveno odstranjivanje, strah i mržnju. Drukčije, ekstravagantno tijelo/um postalo je ishodište kreativnosti umjetnika koji se prezentiraju na Ekstravagantnim tijelima, a s kojim se mogu suočiti samo najhrabriji.

1.jpg
Ekstravagantna tijela

Prvo izdanje festivala bavilo se fizičkim invaliditetom dok će ovogodišnji festival Ekstravagantna tijela: Ekstravagantni umovi tematizirati mentalno zdravlje. Radi se o prvom međunarodnom projektu takve vrste u regiji koji posjetiteljima predstavlja relevantna djela suvremene internacionalne umjetničke scene, potičući istovremeno razvoj lokalne produkcije.

Nisu posrijedi radovi koji imaju rehabilitacijsku ulogu u institucionalnom smislu, već projekti koji tematiziraju samo postojanje psihičkih bolesti i intelektualnih teškoća, institucija, institucionaliziranje, razgraničavanje i granicu, a govore iz mentalnog stanja samog.

Kroz bogat program sastavljen od izložbe, performansa, filmskog programa i simpozija popraćenog dvojezičnim katalogom, svi će zainteresirani imati priliku susresti se s poticajnim umjetničkim radovima i izlaganjima iz područja umjetnosti, medicine, sociologije, filozofije i psihijatrije.

Odgovori na pitanja poput kako smo poludjeli, ili kako su povezani autizam i teatar, trebaju li nam možda mentalni pacemakeri , te kako se vrlo jednostavno može zaljubiti u Eiffelov toranj mogu se dobiti za vrijeme trajanja festivala, svaki dan između 20. i 24. listopada 2010. u prostorijama zagrebačkog kompleksa bivše tvornice Jedinstvo.

05.10.2010. 13:22:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh