« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca

Ekonomske metropole

Britanska prijestolnica gospodarski je najutjecajniji grad
Britanska prijestolnica gospodarski je najutjecajniji grad
Više o

London

,

Mastercard

,

ekonomski utjecaj

,

ekonomski centri

London je ekonomski najutjecajniji grad na svijetu a 40 posto od 25 najsnažnijih svjetskih ekonomskih centara nalazi se u Europi, pokazala je MasterCardova studija svjetskih ekonomskih i trgovačkih centara.

Velika godišnja MasterCard studija, kojoj je cilj ocijeniti i rangirati glavne gradove prema izvođenju ključnih funkcija kojima se povezuju tržište i poslovanje diljem svijeta, pokazala je da se četiri od prvih 10 gradova i deset od prvih 25 gradova nalazi u Europi.

Nakon Londona dolazi Pariz na sedmom mjestu, Frankfurt na osmom, te Amsterdam koji je deseti. U prvih 25 još su i Madrid, Kopenhagen, Zuerich, Stockholm, Milano i Berlin.

Studija je također pokazala značajne varijacije u karakteru zapadnoeuropskih i istočnoeuropskih gradova, kojih je u popis uvršteno samo šest. Među njima je najviše rangiran Prag, na 49. mjestu, a slijede Moskva, Budimpešta, Varšava, Istanbul i Sankt Peterburg.

Međutim, tržišta istočne Europe pokazala su veću dinamiku u odnosu na London, pri čemu se posebno istaknula Moskva gdje je zabilježen najveći napredak i povećanje indeksa u odnosu na London.

Od azijskih gradova, devet ih je unutar prvih 25, na čelu s Tokijom, Singapurom, SeOulom, Sydneyjem i Hong Kongom, s time da je Šangaj zabilježio najveći skok na ljestvici. U Latinskoj Americi predvode Santiago i San Paolo, a na Bliskom istoku Dubai. U Sjevernoj Americi primat drže New York, Chicago i Toronto, dok je Los Angeles pao na ljestvici za sedam mjesta. (HINA) 

09.06.2008. 21:55:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh