« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 2 mjeseca
VRTOGLAVE CIFRE

Ekolozi: Požari će Rusiju koštati 300 milijardi dolara

Ruski ekolozi procjenjuju da je šteta od nedavnih požara najmanje 300 milijardi dolara i optužuju vladu da umanjuje razmjere nastale štete

rusija požari
rusija požari (Getty Images)
Više o

požar

,

CSI

,

Lil Louis

Gospodarska šteta nedavnih šumskih požara u Rusiji iznosi najmanje 300 milijardi američkih dolara, procijenili su u četvrtak ruski ekolozi. Direktor Ruskog centra za očuvanje prirode Aleksej Zimenko rekao je da šteta od požara iznosi u prosjeku 25.000 dolara po hektaru.

Po podacima Svjetskog centra za praćenje požara, organizacije povezane s UN-om, požari u Rusiji uništili su između 10 i 12 milijuna hektara.

"Te brojke su astronomske", rekao je Zimenko na konferenciji za novinare, objasnivši da podaci uzimaju u obzir cijenu pošumljavanja i tržišnu vrijednost izgubljenog drveta, ali ne i ekološke gubitke, odnosno uništenje ekosustava i životinja.

>> Rusija: Požari će usporiti oporavak gospodarstva

Organizacije za zaštitu okoliša optužile su ruske vlasti da umanjuju razmjere štete. "Nažalost, službeni podaci umanjuju tri do deset puta razmjere požara", optužuju u zajedničkom priopćenju Zimenkova organizacija, Greenpeace Rusija i WWF. "Goleme štete nanesene prirodi na tim područjima i gospodarstvu zemlje gotovo uopće nisu uzete u obzir", ističu oni.

Po ruskom ministarstvu za izvanredne situacije, požari su progutali površinu od oko milijun hektara. Ekonomisti su procijenili da će ta prirodna katastrofa stajati Rusiju između 0,5 i 1 posto BDP-a, što iznosi između sedam i 15 milijardi dolara. Po ruskoj vladi, suša će Rusiju stajati između 0,7 i 0,8 posto BDP-a 2010. godine. (hina/metro-portal)

26.08.2010. 18:12:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh