« Ekosfera
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
BRAVO

Ekolozi čiste Mljet od naplavljenog smeća

najveći problem s kojim se ovih dana suočavaju ekolozi na terenu uopće nije smeće, već je to činjenica da je smeće doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka Mljet

Ekolozi čiste Mljet
Ekolozi čiste Mljet (Kristina Čižić)
Više o

Mljet

,

čišćenje smeća

,

ekolozi

,

naplavljeno smeće

Na otoku Mljetu ekolozi provode akciju čišćenja obala od smeća pristiglog morskim strujama. Radi se o nezamislivoj količini ljudske gluposti koja se hvata u mrežu razgranatih Mljetskih uvala.

Količina smeća koja se tijekom zime sakupi na rajskom otoku dostojna je najvećih gradskih smetlišta i služi na sramotu čitavom društvu i načinu življenja bez imalo brige za okoliš.

Međutim, najveći problem s kojim se ovih dana suočavaju ekolozi na terenu uopće nije smeće - njega će vrijedne ruke ukloniti, već je to činjenica da je smeće doplutalo morem daleko izvan granica nacionalnog parka Mljet, pa čak i izvan granica Republike Hrvatske.

S osjećajem nemoći se teško pomiriti.

Stoga, ujedinjeni ekolozi s Mljeta šalju apel javnosti na odgovorno ponašanje i postupanje s otpadom, lokalnim samoupravama na održivo zbrinjavanje otpada a hrvatskoj vladi na rješavanje problema na međunarodnoj razini.

Akcija traje od 12. do 22. travnja,  provodi je Ekološka udruga Planet Zemlja iz Zagreba, u suradnji s Hrvatskim planinarskim društvom Mljet i Planinarskim društvom Planika Mljet uz potporu Nacionalnog parka Mljet i općine Mljet.

U akciju su uključeni i umjetnici udruge EkoArt Galaksija koji od naplavina izrađuju skulpture. Izložba umjetnina od naplavina biti će otvorena 22. travnja na Dan planeta Zemlja u izložbenom prostoru nacionalnog parka."
15.04.2014. 10:48:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh