« Svijet
objavljeno prije 9 mjeseci i 9 dana
NAPOKON?

EK priprema reformu tržišta električne energije

Cijene energije koje lete u nebo razotkrile su limite u ustroju europskog tržišta električne energije

Treba to napraviti kako treba...
Treba to napraviti kako treba... (Arhiva)
Više o

električna energija

,

tržište

Tržište je "razvijeno u sasvim drugačijim okolnostima", rekla je Von der Leyen u govoru na Strateškom forumu na Bledu. "Zato mi, Komisija, sada radimo na hitnoj intervenciji i strukturnoj reformi tržišta električne energije", rekla je, ne ulazeći u pojedinosti promjena koje se razmatraju.

Europska unija suočena je sa sve višim cijenama energije zadnjih šest mjeseci u svjetlu ruske invazije na Ukrajinu. Izvanredan sastanak europskih ministara za energiju tim povodom planiran je za 9. rujna. 

Cijene električne energije na europskom tržištu određuje najskuplji izvor energije u njezinoj proizvodnji, a to je trenutačno plin koji koriste termoelektrane. Uslijed rata u Ukrajini veleprodajne cijene plina su jako skočile, što za posljedicu ima skuplju struju.Ursula von der 

Reforma bi mogla omogućiti potrošačima da plaćaju manje za jeftiniju struju dobivenu solarnom energijom ili energijom vjetra. Njemački ministar gospodarstva Robert Habeck također je nedavno najavio tržišne reforme kako bi se razdvojile potrošačke cijene struje od rastućih cijena plina.

Hvaleći europska nastojanja da se prekine kronična prevelika ovisnost o ruskim fosilnim gorivima, Von der Leyen je upozorila da se ne smije stvoriti novu ovisnost o Kini kad je riječ o strateškim sirovinama poput litija za baterije. "Danas se od 30 kritičnih sirovina 10 najvećim dijelom dobiva iz Kine. Stoga moramo izbjeći upasti u istu ovisnost kao s naftom i plinom", rekla je.

30.08.2022. 15:32:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh