« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 9 mjeseci
NARAVNO!

EK kaznila tri banke

Europska komisija izrekla je američkoj banci Merril Lynch, francuskom Credit Agricoleu i švicarskom Credit Suisseu novčanu kaznu od 28,5 milijuna eura zbog kršenja propisa o ravnopravnom natjecanju u trgovini obveznicama

Dobro ih je klepilo...
Dobro ih je klepilo... (Arhiva)
Više o

banke

,

kazna

,

EK

Kršenje propisa utvrđeno je u trgovini dolarskim državnim i obveznicama naddržavnih entiteta i državnih tijela na sekundarnim tržištima u Europskom gospodarskom prostoru.

Skupina trgovaca četiri investicijske banke „dogovarala je strategije trgovanja i razmjenjivala osjetljive informacije o cijenama i koordinirala cijene", rekla je europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Time su „ograničili konkurenciju na tržištu na kojem investicijski i mirovinski fondovi redovito kupuju i prodaju obveznice u ime svojih investitora i umirovljenika", kazala je Vestager, dodajući da Komisija neće tolerirati takve „tajne dogovore".

Skupina je uključivala i Deutsche Bank, kojem kazna nije izrečena jer je otkrio postojanje kartela.

Credit Suisse je priopćio da i dalje vjeruje da njihov bivši zaposlenik kojeg je Komisija kritizirala nije pokušavao ograničiti konkurenciju. Dodali su i da se namjeravaju žaliti na odluku EK europskom sudu.

29.04.2021. 08:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh