« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
NOVI PROSVJEDI

Egipćani se ponovno okupili u masivnom broju na trgu Tahrir

Na središnjem trgu u Kairu okupilo se nekoliko desetaka tisuća Egipćana, od liberala do islamista, kako bi iskazali nezadovoljstvo političkim manipulacijama vojnog vrha

Fotografija vijesti
Više o

prosvjed

,

Egipat

,

Trg Tahrir

,

vojni vrh

Nekoliko desetaka tisuća Egipćana okupilo se u petak na središnjem trgu u Kairu, zahtijevajući od vojske da preda vlast civilima te da zabrani pripadnicima bivšeg režima sudjelovanje na predstojećim predsjedničkim izborima, javlja Hina.

Na najvećim demonstracijama održanim u posljednjih nekoliko mjeseci u Egiptu, masovno su sudjelovali liberali i islamisti, želeći na taj način izraziti nezadovoljstvo zbog političkog kaosa koji je nastao prije prvih predsjedničkih izbora nakon svrgavanja s vlasti Hosnija Mubaraka prije više od godinu dana.

Kaotično stanje u zemlji osnova je za sumnju da generali koji vladaju od svrgavanja Mubaraka s vlasti manipuliraju kako bi očuvali vlastitu moć, osigurali pobjedu njima bliskih kandidata i spriječili reforme.

Okupljeni na trgu Tahrir bili su podijeljeni u grupe s različitim zahtjevima i ciljevima. Zbog toga prosvjednici nisu uspjeli sastaviti jedinstvenu listu zahtjeva. Liberali i omladinske grupe pozivaju na dogovor o potpori revolucionarnom kandidatu na izborima - protivniku vojne vlasti, no moćna Muslimanska braća i drugi islamisti odbili su to potpisati. Muslimanska braća se, umjesto kompromisa na izborima, zauzimaju za novu "drugu revoluciju", za još jednu opću pobunu u Egiptu.

Predsjednički izbori održat će se 23. i 24. svibnja, a novi predsjednik bit će proglašen 21. lipnja.

20.04.2012. 21:34:32
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh