« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 11 mjeseci
NEZADOVOLJSTVO PRESUDAMA

Egipćani organiziraju nove prosvjede

Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

Trg Tahrir

Nezadovoljni preblagom sudskom kaznom svrgnutome predsjedniku i oslobađanjem krivnje njegovih sinova i suradnika, egipatski će borci za demokraciju koji su potaknuli pobunu protiv Mubaraka organizirati danas nove prosvjede, prenosi Hina

Sud u Kairu osudio je u subotu Mubaraka te bivšeg ministra unutarnjih poslova Habiba el-Adlija na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu oko 850 prosvjednika koji su početkom 2011. tražili Mubarakov silazak s vlasti nakon 30-godišnje vladavine. Sud je oslobodio krivnje dvojicu Mubarakovih sinova i šestoricu bivših visokih dužnosnika sigurnosti.

Tužiteljstvo se žalilo na presudu koja nije označila nijednu osobu izravno odgovornom za smrt stotina prosvjednika.

Udruge za zaštitu ljudskih prava drže da je oslobađanje šestorice visokih sigurnosnih dužnosnika ruganje pravdi što može potaknuti kulturu nekažnjavanja u policiji.

Prodemokratske udruge pozvale su na prosvjede u 17 sati po srednjoeueropskom vremenu.

Presuda je izrečena između dva kruga predsjedničkih izbora na kojima će se 16. i 17. lipnja sučeliti islamistički kandidat Mohamed Morsi i dužnosnik iz bivše vlade Ahmed Šafik. Obojica su obećala nastavak "revolucije" u ponedjeljak navečer u Kairu obraćajući se tisućama prosvjednika u Kairu.

05.06.2012. 10:17:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh