« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
NOVA REVOLUCIJA

Egipatski suci protiv ukaza predsjednika Mursija

Pobjednik predsjedničkih izbora kao kandidat vladajuće stranke Muslimansko bratstvo, Mursi je smijenio u četvrtak državnog odvjetnika i ukazom proširio svoje ovlasti

Član Muslimanskog bratstva želi biti faraon
Član Muslimanskog bratstva želi biti faraon (Wikipedia)
Više o

Egipat

,

Mohamed Mursi

,

ukaz

,

faraonske ovlasti

Najviše egipatsko pravosudno tijelo u subotu je osudilo ukaz predsjednika Mohameda Morsija kojim je svoje ovlasti stavio iznad zakona, a suci u Aleksandriji proglasili su štrajk, prenose agencije.

"Ustavna deklaracija" koju je u četvrtak objavio predsjednik "napad je bez presedana na neovisnost sudske vlasti i sudskih presuda", priopćilo je Vrhovno pravosudno vijeće nakon žurno sazvane sjednice.

Pobjednik predsjedničkih izbora kao kandidat vladajuće stranke Muslimansko bratstvo, Mursi je smijenio u četvrtak državnog odvjetnika i ukazom proširio svoje ovlasti tako da nijedna predsjednička odluka ne može biti osporena na sudu. Jednaku pravnu zaštitu proglasio je za parlament koji piše novi egipatski ustav.

Parlamentom dominiraju zastupnici Muslimanskog bratstva. Liberalne i stranke ljevice pozvale su pristaše oporbe na veliki prosvjed u utorak, zapravo na prosvjedno sjedenje koje će trajati sve dok predsjednik ne povuče sporni ukaz.

25.11.2012. 06:44:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh