« Televizija
objavljeno prije 7 godina i 11 mjeseci
DISCOVERY

Ed Stafford vas uči kako preživjeti

Pustinja Gobi u Mongoliji pokazala se kao najveći i najteži izazov za Eda, otkrit ćemo samo da ga je jedan jež spasio od gladi

Ed Stafford prehodao je Amazonu od izvora do ušća
Ed Stafford prehodao je Amazonu od izvora do ušća (Discovery Channel)
Više o

Ed Stafford

,

Discovery Channel

Pustolov Ed Stafford, prvi čovjek koji je prehodao Amazonu od izvora do ušća, vraća se na Discovery Channel s novim izazovima. Od nedjelje 19. lipnja u 21 sat premijerno se prikazuje druga sezona serijala Sam na svijetu - s Edom Staffordom. U svakoj od šest epizoda Ed na deset dana odlazi na izoliranu lokaciju gdje može izgubiti život u roku od nekoliko sati. Potpuno je prepušten sam sebi i neće imati nikakvog kontakta s bilo kim iz vanjskog svijeta. Sve što ima je kamera kojom se snima i par kratkih hlača.

Ed će u bespućima Gvatemale, Namibije, Norveške, Filipina, Patagonije i Mongolije provesti po 10 dana potpuno sam, samo sa svojom video opremom, bez hrane i vode, čak i bez noža. On mora dokazati da može svladati izazove bilo kakvog okruženja samo u društvu svoje kamere.

Pustinja Gobi u Mongoliji pokazala se kao najveći i najteži izazov za Eda, otkrit ćemo samo da ga je jedan jež spasio od gladi.

Ed vas savjetuje što treba prvo učiniti ako se izgubite u divljini:
"Stati. Onoga trenutka kada shvatite da ste se izgubili sjednite i duboko udahnite. Posljednja stvar koju želite napraviti je nagađati gdje se nalazite i onda krenuti u nepoznatom smjeru, na taj ćete se način samo još više izgubiti. Kada se smirite, prvo što trebate učiniti je istražiti nekoliko različitih smjerova u potrazi za bilo kojom poznatom točkom koja bi vam mogla pomoći. Polako, ali sigurno, možete slagati kockice o svemu što znate i na taj način vratiti kontrolu nad situacijom. Velike su šanse kako ćete nakon nekoliko pokušaja u različitim smjerovima pronaći pravi put ili nešto što će vam pomoći da se orijentirate. No, dobra stvar kod ove metode je čak i ako ne možete pronaći pravi put i doći do pomoći - ovaj je način pristupanja situaciji odličan za početak vašeg preživljavanja. Možete otkriti izvore vode, izvore hrane i materijale potrebne za sklonište. Sve ove informacije mogu biti od presudne važnosti ako se u navedenoj situaciji nađete na neki duži period."

I kako znati je li voda pitka:
"Svaki izvor koji izvire direktno iz tla je vrlo vjerojatno čist, s obzirom da nije imao priliku pokupiti nečistoće, te je prošao proces filtriracije kroz stijene i zemlju. U nedostatku izvora iz tla, pobrinite se da voda brzo teče i da je čista. No, kod konzumacije nepročišćene vode iz rijeke uvijek postoji određena doza rizika - nikad ne znate da li je uzvodno uginula kakva životinja, te je na taj način kontaminirala."

16.06.2016. 11:54:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh