« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
BANKSTERI

ECB u misiji spašavanja banaka zbog švicaraca

Banke ionako stalno dobivaju nove namete i zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost, kažu u ECB-u

ECB je, očekivano, na strani banaka
ECB je, očekivano, na strani banaka (Arhiva)
Više o

švicarski franak

,

krediti u švicarcima

,

ECB

,

konverzija kredita

"To neće ići tako lako. Europska središnja banka također je formirala svoju vlastitu radnu skupinu koja ispituje postupak", rekao je Schelling nakon zasjedanja Vijeća za ekonomske i financijske poslove (Ecofin) i euroskupine.

Schelling je rekao kako pristup Hrvatske ima posljedica na banke a time i na stabilnost. Prema njegovima riječima time se bavio i Ecofin jer su time pogođene i druge zemlje te da će se time pozabaviti i Europska komisija.

"Mislim da će Europska središnja banka kao i Komisija sada prići Hrvatskoj i Poljskoj bilateralno, na našu inicijativu. Tu je pogođeno više zemalja, njemačke banke ili slovenske banke. Tu isto tako imamo potporu", rekao je Schelling.

Kazao je da o problemu konverzije koji je hrvatska vlada odlučila provesti nije mogao razgovarati s hrvatskim ministrom financija Borisom Lalovcem jer nije nazočio sastanku.

Schelling je rekao kako banke ionako stalno dobivaju nove namete i da zemlje imaju pune ruke posla da banke održe stabilnim te da nije dobro da hrvatski zakon utječe na stabilnost.

Schelling je rekao kako je razgovarao s poljskim ministrom financija i da je tamo stanje nešto drugačije nego u Hrvatskoj.

"U Poljskoj su isto tako zacrtali zakon, ali su prije toga razgovarali s bankama. U Hrvatskoj banke uopće nisu bile uključene".

Schelling je rekao kako je "dosta nacionalizama" i s govorenjem da ih nije "briga za europski ugovor". "To tako ne ide", rekao je Schelling dodajući kako je svoje banke osobno podupro, a ne samo pisanjem pisama.

Ministar financija Boris Lalovac rekao je u petak da vlada čvrsto ostaje kod svojih zakonskih prijedloga rješavanja problema dužnika u švicarskim francima.


14.09.2015. 08:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh