« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 4 mjeseca
WOW!

ECB pušta bilijun eura u eurzonu

Mario Draghi, predsjednik ECB-a objavio je danas na konferenciji za novinare kako će pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno s ciljem obrane od prijeteće deflacije

Nezapamćen potez ECB-a
Nezapamćen potez ECB-a (Arhiva)
Više o

ECB

,

Europska centralna banka

,

Mario Draghi

Europska središnja banka će kupovanjem državnih obveznica prezaduženih zemalja potaknuti gospodarski rast. Mario Draghi, predsjednik ECB-a objavio je danas na konferenciji za novinare kako će pokrenuti prošireni program kupnje obveznica u vrijednosti od 60 milijardi eura mjesečno s ciljem obrane od prijeteće deflacije.

Kupnja će početi u ožujku 2015. i trajat će do kraja rujna 2016. Time bi ukupna vrijednost programa premašila 1.000 milijardi eura!

Također, ECB nije mijenjala kamatne stope na redovnom mjesečnom zasjedanju. Upravno je vijeće ECB-a na današnjem sastanku donijelo odluku da će kamatna stopa na glavne operacije refinanciranja te kamatne stope na stalno raspoloživu mogućnost granične posudbe od središnje banke i na stalno raspoloživu mogućnost novčanih depozita kod središnje banke ostati nepromijenjene na razini od 0,05 posto, 0,30 posto odnosno -0,20 posto.

Vrijednost eura naglo je pala nakon Draghijeve objave; 0,55 posto u odnosu na dolar, što nije tako dramatično, ali je očita reakcija na mjere koje je Draghi najavio.

Time ECB zapravo 'ubrizgava' više od bilijun eura u eurozonu. Draghi je dodao kako će se neki dodatni kriteriji primjenjivati u slučaju zemalja koje su u programu pomoći EU-a i MMF-a.

22.01.2015. 16:34:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh