« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
ANKETA

Dvije trećine građana su protiv Zakona o golfu

Za 70 posto građana neprihvatljiva je mogućnost prodaje državnog zemljišta bez natječaja.

(Ronald Goršić, CROPIX)
Više o

Zelena akcija

,

GONG

,

golf

,

Transparency International Hrvatska

,

Zelena Istra

,

Zakon o golf-igralištima

,

Zakon o golfu

,

strateški važan sport

Udruge GONG, Transparency International Hrvatska (TIH), Zelena akcija te Zelena Istra predstavile su danas rezultate ankete po kojima je gotovo dvije trećine građana protiv Zakona o golfu i taj sport ne smatra strateški važnim za razvoj Hrvatske.

Istraživanje je na reprezentativnom uzorku od 1.000 građana proveo GfK centar za istraživanje tržišta, a rezultati pokazuju da izvlaštenje zemljišta za golfske terene za smatra neprihvatljivim čak 84 posto građana.

Za 70 posto građana neprihvatljiva je mogućnost prodaje bez natječaja državnog zemljišta i zemljišta lokalne samouprave privatnim investitorima za gradnju golfskih terena. Među ispitanicima 57 posto njih misli da golf uopće nije strateški interes, 24 posto uglavnom se s tim slaže, devet posto misli da je riječ o strateški važnom sportu, a jedan posto vjeruje u to.

Usporedno, izvlaštenje za gradnju bolnica, autocesta ili škola neprihvatljivo je za 52 posto građana.

"Te brojke dobra su poruka svim tijelima lokalne samouprave da dobro promisle po kojim će uvjetima i na kojim lokacijama odobriti gradnju igrališta za golf", protumačio je Zorislav Antun Petrović iz Transparency International Hrvatske i zatražio još jedanput da se ukine Zakon o golfu.

Na pitanje je li i za ukidanje Zakona o izvlaštenju budući da nije prihvatljiv za više od polovicu građana, Petrović je odgovorio kako "građane uvijek treba slušati".

Građani su pozvani da u subotu, 25. travnja, dođu na zagrebački Zrinjevac, gdje će uz tradicionalni eko-plac moći poslati prosvjedni e-mail sa zahtjevom za ukidanje Zakona.

Sandra Pernar iz GONG-a tumači, pak, da je slično istraživanje trebala provesti i Vlada prije nego što je krenula u donošenje Zakona.

Podsjetila je da je Zakon donesen u hitnom postupku uz minimalnu raspravu u Saboru i javnosti. Vladu je upitala zašto dva mjeseca kasni s donošenjem provedbenih akata ako je uvjerena da je riječ o zakonu bez kojeg se ne može.

Ponovila je da je Zakon protuustavan, da negira pravo na vlasništvo te načela socijalne pravde i jednakosti građana pred zakonom budući da u povlašten položaj stavlja dio privatnih investitora. Podsjetila je i da je izvlaštenje zemljišta za golfske terene jednostavnije od uobičajenog postupka izvlaštenja za ceste, bolnice i škole.

Jagoda Munić iz Zelene Istre naglasila je pak da se udruge ne protive golfu, ali igrališta treba graditi strateški kako bi donijela maksimalnu korist turizmu uz minimalnu štetu za okoliš.

Najavila je da će udruge ovogodišnji Dan planeta Zemlje, 22. travnja, posvetiti ukidanju Zakona o golfu pod motom "Zaustavimo otimačinu šuma i polja". (hina/metro-portal)

20.04.2009. 14:09:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh