« Kultura
objavljeno prije 1 godinu
NOVOSTI

Dvije nove izložbe u Domu HDLU

Koncept odabira autora temelji se na odabiru jednog autorskog rada prijavljenog na natječaj te na odabiru pozvanih autora

Dom hrvatskih likovnih umjetnika
Dom hrvatskih likovnih umjetnika (Arhiva)
Više o

dom HDLU

,

izložbe

Dom hrvatskih likovnih umjetnika tradicionalno je mjesto na kojem se u Zagrebu završava izložbena sezona, ovaj put s dvjema izložbama koje su otvorene u četvrtak - godišnjom skupnom izložbom članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika te instalacijom umjetnika Saše Živkovića.

Godišnja izložba članova, postavljena u Galeriji Prsten, revijalni je pregled aktualne, ne starije od godinu dana produkcije umjetničkih djela, ostvarenih u svim disciplinama, od klasičnih do novomedijskih.

"Izložene su skulpture, slike, grafike, video radovi, instalacije i upravo je ta raznolikost medija posebnost i čar našega Društva", rekao je Alen Novoselec, otvorivši izložbu u ime HDLU-a.

Koncept odabira autora temelji se na odabiru jednog autorskog rada prijavljenog na natječaj te na odabiru pozvanih autora.

Kako je rečeno, presjekom izloženih radova potvrđuje se kako je riječ o poticajnoj izložbi u njezinim daljnjim promišljanjima i realizacijama.

Izlažu pozvani autori, ove godine to su Grgur Akrap, Luka Gusić, Luka Hrgović, Tomislav Hršak, Darija Jelinčić, Duje Jurić, Nikica Jurković, Kristian Kožul, Mia Maraković, Duje Medić, te još oko 120 umjetnika.

Živković se na izložbi "Grey Field" predstavio prostornom instalacijom od pijeska, koju je u stilu majstora mandale radio u Domu HDLU-a proteklih nekoliko dana.

Po riječima likovnog kritičara Željka Marciuša, umjetnikova je prostorna slika višeperspektivna i u tome i leži njezina, nikada do kraja iscrpljena, snaga.

Marciuš je objasnio kako se pojam iz naslova odnosi na ispražnjene prostore, od ljudi, rada, sadržaja i to je ono čime se umjetnik bavi.

"Bit ove izložbe je viđenje, čovjek prije nego što progovori vidi, to je odnos prema svijetu oko nas, od arhetipskih slika do slika budućnosti", rekao je Marciuš o Živkovićevoj pješčanoj sivoj mandali koja je zauzela cijeli prostor Galerije Bačva.

Saša Živković (1970.) završio je osnovnu i srednju školu u Križevcima. Diplomirao na nastavničkom odjelu Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu 1998 u klasi profesora Zlatka Kesera. Zaposlen je na Odjelu za izobrazbu učitelje i odgojitelja u Zadru. Dosad je imao niz samostalnih i skupnih izložbi te performansa.

Obje izložbe bit će otvorene do 25. kolovoza.

02.08.2019. 10:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh