« Film
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
OKRUGLO

Dvadeseto izdanje Motovun film festivala

Ljetne noći od 25. do 29. srpnja ispunit će naslovi domaće i svjetske kinematografije, a mediteransku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji nam donosi ovogodišnja zemlja partner - Island

20. Motovun film festival
20. Motovun film festival (MFF)
Više o

Island

,

Motovun film festival

Motovunsko brdo ove će godine zatresti jubilarno dvadeseto izdanje Motovun Film Festivala. Ljetne noći od 25. do 29. srpnja ispunit će naslovi domaće i svjetske kinematografije, a mediteransku klimu rashladit će filmski povjetarac sa sjevera koji nam donosi ovogodišnja zemlja partner - Island.

Island, najrjeđe naseljena zemlja Europe iznimna je po mnogočemu. Na ogromnom, hladnom prostoru živi samo 300 tisuća stanovnika, od toga dvije trećine u Reykjaviku. Islanđani imaju najvišu stopu pročitanih knjiga na svijetu, istovremeno većina i dalje vjeruje u patuljke i jedina su zemlja na svijetu koja je svoje bankare nakon financijske krize 2008. poslala ravno u zatvor.  Također, ima i vrlo respektabilnu kinematografiju zbog čega će ovogodišnja zemlja partner jubilarnog 20. Motovun Film Festivala biti upravo Island.

Islandski filmovi u posljednjih nekoliko godina redovito su u programima najvažnijih filmskih festivala gdje njihovi filmaši često osvajaju nagrade bez obzira na dosta skromnu produkciju od samo desetak filmova godišnje zbog čega je Island svojevrsno malo kinematografsko čudo. Islandski filmovi posjeduju karakterističnu atmosferu izoliranog sjevera, njihovi junaci često su samotni osobenjaci koji se bore sa svojim unutarnjim demonima, okolinom i prirodom, a sve na kulisi dramatičnih i fascinantnih krajolika. Filmovi s krajnjeg sjevera Europe redovito su jako duhoviti, s apsurdnim i crnim humorom na tragu radova kultnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija.

U suradnji s Islandskim filmskim centrom, islandskim Ministarstvom vanjskih poslova i Visit Island-om, na motovunsko brdo ovo ljeto dovodimo brojna poznata imena islandske kinematografije, od oca islandskog filma, Friðrik Þór Friðrikssona, čija bogata i raznovrsna karijera obuhvaća više filmskih rodova i proteže se od ranih osamdesetih, a s filmom Djeca prirode osvojio je 1991. i nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma, do Rúnara Rúnarssona čiji je film Vrapci osvojio nagrade na festivalima u San Sebastianu i Varšavi. Dio te nagrade sebi može pripisati i hrvatska filmska industrija jer su Vrapci, koje ćemo također prikazati u Motovunu, i hrvatska manjinska koprodukcija.

Na motovunsko brdo popeti će se i najpoznati islandski glumac, Ingvar Eggert Sigurðsson. Četverostruki dobitnik Edda nagrade i nagrade Europske filmske akademije, osim u filmu Vrapci, glavnu ulogu ima i u filmu O konjima i ljudima, pomaknutoj crno-humornoj komediji koju također prikazujemo unutar islandskog filmskog programa.

Prema riječima selektora programa Island: mala zemlja, veliki filmovi, Mikea Downeya, ovogodišnja selekcija s Islanda uključuje i starije eksperimentalne filmove, kratke filmove koji su poharali filmski svijet, eklektični niz dokumentaraca koji prikazuju islandsku kinematografiju ne samo kroz nekoliko suvremenih filmova već kroz neke od klasika islandske kinematografije koje nije moguće nigdje drugo pronaći.

08.06.2017. 17:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh