« Hrvatska
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
STRAŠNO!

Dvadeset posto djece u Hrvatskoj na rubu siromaštva

U Hrvatskoj u riziku od siromaštva živi 20 posto djece predškolske dobi, a dugotrajna gospodarska kriza pogoršala je njihovo stanje

Strašni podaci o siromaštvu u Hrvatskoj
Strašni podaci o siromaštvu u Hrvatskoj (Wikipedia)
Više o

djeca

,

Hrvatska

,

siromaštvo

Tim stručnjaka na čelu sa Zoranom Šućurom iz Studijskog centra socijalnog rada s Pravnog fakulteta u Zagrebu proveo je 2013. istraživanje o siromaštvu i dobrobiti djece koje je pokazalo da kod 295.000 djece mlađe od sedam godina stopa siromaštva iznosi oko 20 posto, što je oko 60.000 djece.

S obzirom na visinu kućnog dohotka oni nisu isključivo siromašni, već se nalaze u riziku siromaštva. Oko 15.000 te djece dolazi iz obitelji korisnika socijalne pomoći, a čak dvije trećine ih živi u ruralnim područjima, kazao je Šućur.

Pomoćnik ministrice za socijalnu politiku, strategiju i mlade Hrvoje Sadarić najavio je izradu Nacionalne strategije za borbu protiv siromaštva, sveobuhvatnog programa kojim će se dugoročno rješavati problemi svih ugroženih u Hrvatskoj. Pojedini koraci u toj borbi bit će projekti poput osiguravanja prehrane za siromašnu djecu i sl.

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić upozorila je da siromaštvo u najranijem djetinjstvu ostavlja trajne i neizbrisive posljedice na čovjeka, te istaknula da treba prvenstveno jačati gospodarstvo, kako bi roditelji imali posao i mogli adekvatno brinuti o svojoj djeci.

Predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj Valentina Otmačić rekla je da siromaštvo među djecom nije poraslo u svim zemljama pogođenim krizom, jer su neke pokrenule programe kojima su suzbile te negativne trendove.

18.06.2015. 08:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh