« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
IVAN ŠUKER:

Dužnosnici MMF-a i Svjetske banke podupiru hrvatske gospodarske mjere

Ministar financija sudjeluje u radu proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke

(Goran Mehkek/Cropix )
Više o

MMF

,

Svjetska banka

,

Ivan Šuker

,

gospodarske mjere

,

gospodarski program

Hrvatske mjere fiskalne politike i program gospodarskog oporavka izuzetno su dobro primljeni i ocijenjeni u razgovorima s dužnosnicima Svjetske banke i Međunarodonog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu, izjavio je u subotu hrvatski ministar financija Ivan Šuker koji sudjeluje u radu proljetnog zasjedanja MMF-a i Svjetske banke.

"Dužnosnici MMF-a i Svjetske banke ocjenjuju da su mjere u programu dobro pogođene, od strukturnih reformi, rasterećenja proračuna i poreznih reformi do mjera socijalne politike", rekao je Šuker.

On je najavio da iduće srijede u Zagreb dolazi izaslanstvo MMF-a, u sklopu konzultacija po članku IV. statuta MMF, koja će zajedno s hrvatskim dužnosnicima "detaljno secirati pojedine mjere" novog programa.

Šuker je opovrgao napise u dijelu hrvatskog tiska kako je došao u Washington dodatno zadužiti Hrvatsku, odnosno tražiti kreditore ili zajam MMF-a, rekaviši "da takva teza neme veze s ničim", jer je općepoznato da se svakog proljeća održava skupština MMF-a i Svjetske banke, što je povod dolaska. Napomenuo je da Hrvatska nije iskoristila ni postojeća "prava vučenja" MMF-a.

Na pitanje o usporedbi mjera koje su globalno poduzimane za izlazak iz krize, i onima koje se poduzimaju u Hrvatskoj, Šuker je kazao da je "obzirom na specifičnu političku situaciju završne faze pregovora s EU i ograničenog dotoka financijskih sredstava, Hrvatska išla s vlastitim modelima za poticanje gospodarstva".

Odgovarajući na pitanja hrvatskih novinara, Šuker je kao "zlonamjernu" odbacio usporedbu situacije u kojoj je Hrvatska, s onom u kojoj je Grčka.

Peter Harrold, direktor Svjetske banke za Hrvatsku, izjavio je u petak za Hinu da "Hrvatska nije u istoj situaciji kao Grčka, ali ima nekih sličnosti - veći javni dug od većine europskih zemalja i visoki proračunski deficit".

U hrvatskom izaslanstvu na proljetnom zasjedanju MMF-a i Svjetske banke su predstavnici ministarstva financija i Hrvatske narodne banke, a vode ga ministar Šuker i zamjenik guvernera HNB-a Boris Vujčić.

Ministar Šuker i hrvatsko izaslanstvo tijekom proljetnog zasjedanja sastaju se s Philippeom Le Houerouom, potpredsjednikom Svjetske banke za Europu i srednju Aziju, Peterom Harroldom direktorom za Hrvatsku i Rudolfom Jan Treffersom, izvršnim direktorom Banke.

Teme njihovih razgovora su stanje postojećih projekta Svjetske banke u Hrvatskoj, priprema novih projekata i potpora Banka gospodarskom razvoju Hrvatske, te financiranje aktivnosti na približavanju članstvu u EU.

Hrvatsko izaslanstvo sastaje se i Age Bakkerom, izvršnim direktorom u MMF-u, te direktorom Ureda za Europu Marekom Belkom, s kojima će razgovarati o makroekonomskoj situaciji u Hrvatskoj i protukriznim mjerama. Tijekom boravka u Washingtonu izaslanstvo će imati i nekoliko bilateralnih sastanaka, uključujući sastanak u Ministarstvu financija SAD-a. (hina/metro-portal)

24.04.2010. 20:32:19
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh