« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
REDOVNE MJERE

Dunav u šest sati narastao 10 centimetara

Najnovije najave govore da Dunav ipak neće dosegnuti razinu od 720 centimetara kao 2006. godine

Dunav Vukovar
Dunav Vukovar (Damir Glibušić/Cropix)
Više o

vodeni val

,

ruskinje

,

Dudek

,

Metar 70 i nešto

Izvanredne mjere obrane od poplava na području Vukovara bit će proglašene kad vodostaj dosegne 630 centimetara, a u podne je bio 621 centimetar, izjavio je danas na konferenciji za unovinare zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje i vukovarski dogradonačelnik Zdenko Pinjuh.

Sve je pod kontrolom i mjesta za zabrinutost nema, a i najnovije najave govore da Dunav neće dosegnuti razinu od 720 centimetara kao 2006. godine. Povoljno je stanje i s rijekom Vukom, čiji je vodeni val još dva i pol metra viši od Dunava pa još utječe u tu rijeku, istaknuo je Pinjuh.

Dodao je da se brani naselje Budžak te kako se ne očekuje poplava kuća, a u nekim dijelovima grada na šahtove će se postaviti vreće da se ne izlije kanalizacija. Za svaki slučaj, pripremljene su i pumpe.

Na Otoku športova kao najugroženijem dijelu grada postavljene su boks-barijere u kojima je oko 500 prostornih metara pijeska, a napunjeno je još 1.000 vreća koje će se, bude li potrebno, ugraditi u zečje nasipe.

Pinjuh je istaknuo da se Civilna zaštita u Vukovaru zasad neće angažirati.

Voditelj obrane od poplava Vukovarsko-srijemske županije Mario Spajić rekao je kako je sve spremno za vodeni val te da se stanje redovito prati.

Na obrani od poplava zasad je angažirano 200 ljudi iz tvrtaka koje se bave održavanjem javnoga vodnog dobra, oko Otoka športova podignuta je 550 metara duga barijera, u pričuvi je još nekoliko stotina metara boks-barijera koje se brzo mogu postaviti, oko 1.500 vreća punih pijeska ostalo je od obrane od poplave u Osječko-baranjskoj županiji, a i vinkovački "Biđ Bosut" ima spremnih 3.000 vreća.

Unatoč vodenom valu koji se u Vukovaru očekuje u subotu, život u gradu teče uobičejeno. Mnogi Vukovarci obilaze Otok športova i restoran "Vrške", na čijoj je terasi voda do koljena. I vukovarski je gradonačelnik u pratnji direktorice Gradskog muzeja Ruže Marić i dviju Vukovarki izuo cipele i zasukao hlače te je na toj terasi popio kavu. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 16:02:20
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh