« Film
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
NAJAVA

Dugometražno izdanje Animafesta od 2. do 7. lipnja

48 filmova s gotovo svih kontinenata bit će prikazano u kinu Europa i Movieplexu.

Više o

kino Europa

,

animirani filmovi

,

Animafest

,

Movieplex

,

Krešimir Zimonić

,

dugometražni animirani filmovi

Dugometražno izdanje Svjetskoga festivala animiranog filma - Animafest, koje će se održati od 2. do 7. lipnja u kinu "Europa" i "Movieplexu", donosi 48 filmova s gotovo svih kontinenata, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Umjetnički direktor Animafesta Krešimir Zimonić, koji je izabrao deset filmova za natjecateljski program, rekao je da festival donosi različite filmove, od komercijalnih do ekscentričnih.

"U konkurenciji je manje europskih filmova, jer se oni većinom rade za djecu i širu publiku, dok se autorski filmovi koji ukazuju na probleme u društvu rade izvane Europe", ocijenio je.

Za nagrade će se natjecati, uz ine, australski film "Mary i Max" Adama Elliota, argentinski "Masni Boogie" Gustava Cove, izraelski animirani dokumentarac "Valcer s Bashirom" Arija Folmana, estonski "Život bez Gabrielle Ferri" Pritta i Olge Parn te američki "Idioti i anđeli" Billa Plymptona.

Program Svjetske panorame donosi kvalitetne radove koji nisu ušli u konkurenciju, francuski "Lucky Luke ide na Zapad", španjolski "De profundis", indijski "Hamunamov povratak" i druge.

"Noćno kino" daje izbor filmova "opskurne tematike, animiranog ludila", uz ostalo, američki "Mi smo Strejndžeri", španjolski "Kriza mesoždera", belgijsko-francusko-luksemburški "Panika u selu".

Retrospektiva je posvećena francuskom autoru Michelu Ocelotu i donosi njegovih desetak restauriranih uradaka.

Dječji program sastoji se od dvije tematske cjeline, "Prostor i energija" i "Ja, moje tijelo i mediji". Na posebnoj projekciji britanski dokumentarni film "Quirino Cristiani: tajna prvih animiranih filmova".

Na Regionalnom forumu za razvoj predstavit će se šest projekata u različitim fazama razvoja, od kojih će jednom biti dodijeljena nagrada Zlatni Zagreb u vrijednosti tri tisuće eura.

U popratnom programu održat će se nekoliko izložaba crteža te okrugli stol o edukaciji kroz animaciju.

Animafest od 2005., kad je postao godišnja manifestacija, neparnu godinu posvećuje dugometražnom, a parnu kratkometražnome filmu. (hina/metro-portal)

26.05.2009. 14:15:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh