« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
OBAMA

Duga borba, čiji je cilj bio zaustaviti curenje nafte konačno je pri kraju

Američki predsjednik je izjavio kako su nastojanja da se trajno zatvori izvor nafte u Meksičkom zaljevu gotovo pri kraju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Barack Obama

,

nafta

,

Meksički zaljev

Američki predsjednik pozdravio je dobre novosti iz British Petroleuma, tvrtke koja je, kako je priopćila, operacijom "static kill", tijekom koje se blato pumpa u izvor, uspjela trajno zatvoriti izvor nafte. To se ostvarenje naziva "velikim uspjehom" jer se čini da je izvor sada "statičan".

Upumpavanje blata u izvor s plovila na površini mora počelo je u utorak kasno navečer, a trajalo je oko osam sati, dodaje se u priopćenju.

Obama je pozdravio i izvješće američkih znanstvenika prema kojemu je većina sirove nafte koja je iscurila sada prikupljena ili je nestala iz Meksičkog zaljeva. "Duga borba, čiji je cilj bio zaustaviti curenje nafte konačno je pri kraju", rekao je Obama.

Najveći dio naftne mrlje istekao u Meksički zaljev uklonjen je, objavila je ranije savjetnica za energetiku predsjednika Obame, a preostala nafta ne predstavlja prijetnju.

Znanstvenici su ocijenili da oko 25 posto nafte nije zahvaćeno mjerama uklanjanja, te da će još biti nafte koju će more nanijeti na obalu, ali vlasti će se pobrinuti da to brzo očiste. (hina/metro-portal)

04.08.2010. 20:23:21
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh