« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 11 mjeseci

Dubrovčani protiv Držićeva spomenika na otvorenom

Društvo prijatelja dubrovačke starine ne želi spomenik u staroj jezgri bez procedure

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Admir Buljubašić/CROPIX)
Više o

Marin Držić

,

Društvo prijatelja dubrovačke starine

U priopćenju koje je Društvo prijatelja dubrovačke starine poslalo medijima navodi se da se u godini obilježavanja 500-te obljetnice rođenja Marina Držića želi bez natječaja i suglasnosti Ministarstva kulture i Grada postaviti spomenik na otvorenom.

"Postavljanjem spomenika u malom prostoru između Kazališta Marina Držića i Kneževa dvora, kako je to nedavno predloženo, zagradio bi se najljepši renesansni prostor koji se nalazi na pročelju Kneževa dvora", stoji u priopćenju.

Društvo predlaže da se spomenik postavi u vrt Rektorata dubrovačkog Sveučilišta ili u atriju Sveučilišta gdje bi svojim likom podsjećao i motivirao generacije studenata. Dubrovnik je spomenik Marinu Držiću naručio 1959. od kipara Ivana Meštrovića. Gipsani spomenik, koji se nalazi u atriju Kazališta Marina Držića, autor je darovao bez naknade, a Društvo je platilo odlijevanje spomenika u bronci.

Nakon odlijevanja spomenik je jedno vrijeme stajao u Umjetničkoj galeriji, da bi nakon izgradnje kompleksa hotela u Babinom kuku bio postaljen na jedan od trgova u kompleksu. (METRO)

13.08.2008. 21:02:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh