« Hrvatska
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
SPREMNI?

Državna matura počinje sutra

Za ispite iz obaveznih predmeta - hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskoga i stranih jezika

Jeste li spremni?
Jeste li spremni? (Arhiva)
Više o

državna matura

Ispitima iz materinskih jezika nacionalnih manjina u ponedjeljak počinje državna matura za koju se ove godine prijavio ukupno 34.638 učenika.

Za ispite iz obaveznih predmeta - hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskoga i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila jedna trećina pristupnika.

Učenici su i ove godine iskazali velik interes za STEM područja i društvene znanosti. Tako je od izbornih predmeta najviše maturanata prijavilo fiziku, njih 8602, a slijede biologija (6306), politika i gospodarstvo (5810), psihologija (4598), kemija (4207) te informatika (3022).

Najmanje zanimanja maturanti su opet pokazali za polaganje etike (74), glazbene umjetnosti (120), vjeronauka (140) i logike (149).

Ispiti se polažu tijekom četiri tjedna

Prvi tjedan ispita otvaraju testovi iz materinskih jezika nacionalnih manjina - češkog, mađarskog, srpskog i talijanskog (viša i niža razina) te ispit iz grčkog jezika.

U utorak 4. lipnja, matura se nastavlja esejom iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina, a na rasporedu je i ispit iz latinskog jezika na obje razine.

Kemija i filozofija pišu se u srijedu 5. lipnja, u četvrtak 6. lipnja slijedi ispit iz njemačkog jezika na obje razine te ispit iz povijesti, dok su u petak na rasporedu fizika te politika i gospodarstvo.

Drugi tjedan mature počinje ispitima iz geografije i sociologije 10. lipnja, u utorak 11. lipnja na redu su likovna umjetnost te obje razine talijanskog jezika, dok se u srijedu 12. lipnja polažu biologija i psihologija, a u četvrtak 13. lipnja informatika i vjeronauk.

Hrvatski jezik polaže se početkom trećeg ispitnog tjedna pa će tako maturanti u ponedjeljak 17. lipnja pisati test na obje razine, idućeg dana, 18. lipnja esej, a taj dan na rasporedu su i obje razine francuskog jezika.

Ove se godine za višu razinu hrvatskoga jezika prijavilo nešto više od 22 tisuće pristupnika, dok ih je osnovnu razinu prijavilo 9,8 tisuća.

U srijedu 19. lipnja maturanti će polagati ispit iz engleskog jezika, iz kojeg se na višu razinu prijavilo više od 18 tisuća pristupnika te više od 11 tisuća na nižu.

Što se tiče promjena u ispitnim katalozima, za više razine engleskog, njemačkog, francuskog i talijanskog te za niže razine njemačkog i francuskog jezika, uveden je zajednički kriterij prema kojem će se sastavak s nedovoljno ili nimalo riječi na zadanu temu bodovati s nula bodova, dok trajanje ispita, vrste zadataka i broj bodova ostaju isti.

Zadnji tjedan ispita počinje polaganjem matematike u srijedu 26. lipnja, a ove se godine za višu razinu prijavilo 11.252, a za nižu 21.139 učenika. U četvrtak 27. lipnja na rasporedu su ispiti iz logike i obje razine španjolskog jezika.

Državna matura završava 28. lipnja ispitima iz glazbene umjetnosti i etike.

Rezultati će biti objavljeni 10. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 15. srpnja. Podjela svjedodžbi je 17. srpnja. Jesenski rok državne mature počinje 21. kolovoza.

Nove mjere sigurnosti

Iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Hini su potvrdili da "postoje dodatni postupci u svrhu sprječavanja varanja na ispitima državne mature".

Tako će ove godine pristupnici ispite pisati kemijskim olovkama koje će NCVVO dostaviti u škole i ispitne centre i neće moći koristiti vlastite olovke, a uz to zabranila se uporaba različitih elektronskih i elektroničkih sredstava i uređaja koji bi mogli pomoći varanju. Uz te promjene, istaknuli su pojednostavljenje pribora za ispite iz matematike, fizike i kemije, što je navedeno u Ispitnim katalozima objavljenim početkom ove školske godine.

02.06.2019. 12:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh