« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 1 mjesec
EHHH...

Država zaboravila na event industriju

Udruga Glas poduzetnika u utorak je ustvrdila da su Stožer civilne zaštite i Vlada zaboravili event industriju koja je pokretač turističkih, kulturnih i kreativnih događanja i čini 6,3 posto BDP-a

Zaboravljeni...
Zaboravljeni... (Arhiva)
Više o

koncerti

,

event industrija

,

industrija zabave

Event industriji potrebne su jasne mjere, upute i preporuke za omogućavanje rada uz poštivanje epidemioloških mjera, no ova država o njima - ne misli, iako ta industrija kreira 6.3 posto BDP-a, što nije šala.

Iz UGP-a podsjećaju da su lani zbog pandemije otkazane sve velike manifestacije u Hrvatskoj te 100 festivala koji privlače oko milijun posjetitelja iz svijeta, koji se u zemlji zadržavaju u prosjeku sedam dana.

Otkazani su tako Ultra Music i In Music, Špancirfest, Advent, Motovun i Zagreb filmski festivali, Weekend media, Croatia Boat Show, Place 2 Go, Reboot Infogamer i drugi, kao i mnoge koncertne turneje, predstave, gradske manifestacije, a zatvoreni su i noćni klubovi, pri čemu iz UGP-a kažu da su organizatori posjetiteljima najavljivali povratak ove godine.

No, to je sada upitno zbog neizvjesne situacije oko popuštanja epidemioloških mjera, kao i "stotine tisuća rezerviranih turističkih aranžmana" jer ljudi ne znaju što očekivati.

Iznose i podatke iz Unisonovog istraživanja po kojima event industrija čini 6,3 posto BDP-a,

U cijeloj priči je i više od 22 milijarde kuna prihoda i 17 tisuća zaposlenih te da su joj prihodi lani pali za 95 posto.

Zbog svega toga smatraju da je ključan plan otvaranja event industrije, a ne da bude najava plana otvaranja u posljednjem trenutku, jer će to značiti samo ponovno otkazivanje svih manifestacija u Hrvatskoj.

"Trenutna situacija s pandemijom u Hrvatskoj svedena je pod kontrolu uz stalan pad zaraženih i cijepljenje najugroženije populacije, što nam kao industriji daje više optimizma nego u 2020. Nadamo se da će se eventi konačno moći planirati i održavati, ali kao preduvjet Vlada, stožer i nadležna ministarstva moraju donijeti mjere kojima će pomoći", ocjena je Adnana Mehmedovića iz Odbora za evente UGP-a.

Odbor predlaže nekoliko mjera među kojima su ostanak potpore za očuvanje radnih mjesta sve dok se manifestacije ne budu mogle održavati bez ograničenja te osnivanje fonda oporavka za 2021. po uzoru na druge države EU-a.

Traže i da Ministarstvo kulture i medija podrži što hitniju objavu plana otvaranja event industrije, a od Ministarstvo turizma, Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednice da podrže sve manifestacije na svojim destinacijama kroz dodjelu besplatnih lokacija, što bi, kako drže, potaknulo organizatore da se ponovno upuste u rizik organizacije događaja.

09.03.2021. 16:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh