« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
WTF?!

Država otima gotovo polovicu primanja

Kad se ubroje svi porezi, prirezi i doprinosi, građanin plati gotovo polovicu primanja državi, a polovica ostane njemu za trošenje

Plaća puni proračun, a džepovi prazni
Plaća puni proračun, a džepovi prazni (Arhiva)
Više o

plaća

,

porezi

,

doprinosi

,

nameti

,

država

Država je gladna novaca u svakom trenutku, pa je u Hrvatskoj na djelu čista otimačina - na prosječnu plaću od 5.656 kuna država uzima čak 3802 kune raznih nameta za koje jednostavno ne vidimo da odlaze u bilo što osim luksuznih automobila, hotela i žderačine po restoranima. 

Prosječni Hrvati najveći iznos plaćaju za doprinose koji financiraju buduće mirovine i zdravstveni sustav, potencijalnu nezaposlenost i osiguranje u slučaju ozljede. Te sustave plaćamo skupo jer prosječno račun za te usluge košta 3002 kune mjesečno, odnosno oko 36 tisuća kuna godišnje. Tu nije kraj financiranju države - porez na dohodak plati se 678 kuna, a potom i 122 kune lokalnoj zajednici.

Međutim primanja od 5656 kuna, koliko iznosi neto plaća, nisu oslobođena poreza.

Prosječni građanin platit će još 1217,5 kuna PDV-a svaki mjesec te oko 300 kuna trošarina na proizvode i usluge koje kupuju. Kad se zbroje ukupna davanja, prosječni će građanin tijekom godine svoju državu financirati sa 63.732 kune.

I da, na kraju cijele priče, kad dođete do mirovine ... bolje da ne znate koliko ćete imati!

18.04.2015. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh