« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
nije gotovo

Drugi val pandemije u siječnju?

CDC izvijestio da je pandemija svinjske gripe u blagom opadanju, no i dalje upozorava na mogućnost širenja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

pandemija

,

svinjska gripa

Broj američki saveznih država koje izvješćuju o raširenoj aktivnosti gripe H1N1 smanjio se drugi tjedan zaredom, što sugerira da bi vrhunac pandemije mogao biti prijeđen, objavio je u petak Centar za nadzor i prevenciju bolesti iz Atlante.

Međutim, ta američka epidemiološka služba istodobno je upozorila da je sezona gripe daleko od kraja, te da nakon Božićnih i Novogodišnjih blagdana, u siječnju može uslijediti drugi val gripe.

Dr. Anne Schuchat, direktorica CDC-ovog Nacionalnog centra za cijepljenje i dišne bolesti, kazala je u petak da je unatoč opadanju aktivnosti gripe, stopa oboljevanja i dalje iznad najviših razina u većini sezona gripe.

Prema njezinim su riječima 43 savezne države (od 50) izvijestile o raširenoj aktivnosti gripe za tjedan zaključno s 13. studenoga, dok je tjedan ranije tako izvijestilo 46 država.

Također je rekla da je prošloga tjedna na raspolaganje stavljeno dodatnih 11 milijuna doza cjepiva za virus H1N1, te da je ukupno do sada u SAD-u za cijepljenje osigurano 54,1 milijuna doza.

Do sada je virusom H1N1 zaraženo najmanje 22 milijuna Amerikanaca a oko 4.000 je umrlo.

Iz savezne države Sjeverne Karoline u petak je izviješteno da je kod dva umrla pacijenta utvrđen virus H1N1 otporan na antivirusni lijek tamiflu, ali nije potvrđeno da je ta vrsta virusa prisutna u općoj populaciji. (hina/metro-portal)

21.11.2009. 08:10:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh