« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
POPLAVE

Drava poplavljuje, vodeni val u Zagrebu popodne

Vodeni val upravo dolazi do Varaždina, postoji mogućnost prelijevanja kod mjesta Pušćine

Drava prijeti Varaždinu
Drava prijeti Varaždinu (Igor Novosel/Twitter)
Više o

Varaždin

,

Međimurje

,

poplava

,

Drava

,

vodeni val

,

Virje Otok

,

Pušćine

,

Šemovec

Vrhunac vodenog vala na rijeci Dravi stigao je oko 4 sata ujutro u Hrvatsku i odmah prouzročio velike probleme. Nabujala rijeka prelila se preko zaštitnog kanala na područje mjesta Virje Otok i ugrozila više od 60 kućanstava. Zatvoren je i granični prijelaz prema Ormožu. Proglašeno je izvanredno stanje obrane od poplave, a stanovnicima pomaže više od 70 spasitelja.

NAJNOVIJE INFORMACIJE

08:03Čak 30-tak kuća u Virje Otoku je pod vodom. U pojedinim kućama je do metar vode, a u nekima 30-tek centimetara. Voda i dalje raste i nastavit će, prema prognozama, rasti još najmanje dva sata. Do izlijevanja je došlo u dužini jednog kilometra nasipa i nezaustavljivo se nastavlja širiti prema kućama. Prve na udaru su pod čak metar vode.

Više od 70 spasitelja u ovim trenucima pokušava obuzdati nadiranje vode prema preostalih 30-tak kuća u naselju. Grade se zečji nasipi, a vatrogasci pokušavaju obraniti trafostanicu u selu. Iz Centra za obranu od poplava kažu da će vodeni val do Varaždina stići poslije 10 sati i postoji opasnost od prelijevanja rijeke kod mjesta Pušćine. Također, postoji bojazan da se Drava izlije i kod naselja Šemovec. 

Vrhunac vodenog vala koji je noćas stigao na područje Varaždinske županije ima protok od 3.140 metara kubnih u sekundi što je apsolutni rekord. To je za 400-njak metara kubnih u sekundi više nego što je izmjereno sredinom šezdesetih godina kada je djelomično poplavljen Varaždin.

Situaciju možete pratiti na portalu eVaraždin

06.11.2012. 09:35:08
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh