« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
NIJE ŠALA

Dramatični apel stručnjaka: Svijetu prijeti nestašica čokolade

Zaboravite globalno zatopljenje i nestašica goriva, svijet se nalazi na rubu čokoladne krize kojoj se ne nazire rješenje

Više o

čokolada

,

kakao

,

proizvodnja hrane

,

nestašica kakaa

Svijet se nalazi na rubu krize u proizvodnji čokolade zbog rastućih političkih i ekonomskih nestabilnosti na područjima gdje se pretežno uzgaja kakao te sve veće potrebe u zemljama u razvoju, tvrde znanstvenici sa Agronomskog fakulteta u Sydneyu.

Profesor David Guest smatra da industrija uzgajanja kakaa treba hitnu i drastičnu modernizaciju ili joj prijeti potpuno urušavanje.

Kako bi zadovoljila potrebe rastućih tržišta poput Kine, proizvodnja kakaa mora narasti za četvrtinu do 2020. godine, što je teško ostvarivo u sadašnjim uvjetima ionako teško opterećenih proizvodnih kapaciteta.

Jedan od najvećih problema kod uzgoja jest činjenica da su vodeći izvoznici kakaa redovito politički i ekonomski nestabilni dijelovi svijeta poput zapadne Afrike, Južne Amerike, jugoistočne Azije i pacifica gdje mnogi farmeri uzgoj jeftinog kakaa zamjenjuju uzgojem profitabilnijih kultura.

„Naša je procjena da će se proizvodnja na globalnoj razini morati povećavati za jedan milijun tona godišnje do 2020. kako bi se zadovoljila svjetska potreba. Nažalost, to naprosto neće biti moguće bez drastičnih ulaganja u modernizaciju i tehnologiju", stoji u zaključku profesora Guesta.

18.04.2012. 08:52:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh