« Spektakli
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SMRT KRALJA POPA

Dr. Murray proglašen krivim za smrt Michaela Jacksona

Sud i porota u Losa Angelesu proglasili su dr. Conrada Murraya krivim za ubojstvo iz nehaja Michaela Jacksona, a kazna će mu biti izrečena za nekoliko dana

Više o

Michael Jackson

,

Conrad Murray

,

Županijski sud

,

smrt kralja popa

,

ubojstvo iz nehaja

,

porota

Dr. Conrad Murray u ponedjeljak je proglašen krivim za ubojstvo iz nehaja pop-zvijezde Michaela Jacksona, izvijestili su američki mediji sa suđenja u Los Angelesu, javlja Hina.

Murray (58) je bio Jacksonov osobni liječnik dok ga je pripremao za seriju od 50 povratničkih koncerata 2009., dajući mu kirurški anestetik propofol da mu pomogne spavati gotovo svake noći u zadnja dva mjeseca njegova života, prema svjedočenju u procesu.

Jacksonova smrt 25. lipnja 2009. u dobi od 50 godina, uzrokovana je "akutnim trovanjem propofolom" u kombinaciji s dva sedativa, utvrdio je mrtvozornik Los Angelesa.

Porota je presudu jednoglasno donijela nakon devet sati vijećanja, koje je započelo u petak ujutro u sudnici u Los Angelesu.

Utvrđujući da je Murray kriv, porota je prihvatila argument da je najmanje jedan akt teškog nehaja, ili optuženikova propusta da djeluje, bio "bitan faktor" kod izazivanja Jacksonove smrti.

Izricanje kazne zakazano je za 29. studenoga, a Murray može biti kažnjen uvjetno ili do najviše četiri godine zatvora, a prijeti mu i mogući gubitak liječničke licence u Kaliforniji, Nevadi, Teksasu i Havajima.

Obožavatelji su se okupili ispred zgrade suda uoči objave presude s porukama potpore Jacksonu, uključujući transparent s natpisom: "Nedostaje nam Michael".

Porota sastavljena od sedam muškaraca i pet žena saslušala je 49 svjedoka tijekom 23 dana suđenja, uključujući i Murrayjeve djevojke i bolesnike, Jacksonove bivše zaposlenike, istražitelje i medicinske vještake obiju strana.

Tužitelji su u završnoj riječi u četvrtak tvrdili da je Murray odgovoran za Jacksonovu smrt zbog bezobzirne uporabe propofola u liječenju nesanice pop ikone, što su nazvali kriminalnim nehajem.

Branitelji su tvrdili da je riječ o slučaju liječničke nepažnje, koju umjesto suda treba rješavati nadležni državni odbor za zdravstvo.

"Da je riječ o bilo kome drugome a ne o Michaelu Jacksonu, bi li ovaj liječnik bio ovdje danas?", pitao je branitelj Ed Chernoff u završnoj riječi.

Tužitelj su opisali Murrayja kao sebičnog liječnika koji je pristao da za 150.000 dolara mjesečno svake noći daje Jacksonu propofol intravenozno u njegovom domu, što etičan liječnik ne bi nikada učinio zbog opasnosti od davanja tog lijeka izvan bolnice.

08.11.2011. 07:47:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh