« Biznis
objavljeno prije 9 godina i 6 mjeseci
BURZE

Dow Jones ponovno ruši rekorde

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica snažno porasle, što se zahvaljuje neočekivanoj odluci kineskih monetarnih vlasti o smanjenju kamata

Burze rastu u Americi, Europa stagnira
Burze rastu u Americi, Europa stagnira (Arhiva)
Više o

Dow Jones

,

Nasdaq

,

burzovni indeksi

,

S&P 500

,

rekordne razine

Na Wall Streetu je Dow Jones ojačao 1 posto, na 17.810 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,2 posto, na 2.063 boda, a Nasdaq indeks 0,5 posto, na 4.712 bodova. To je već peti tjedan zaredom kako ti indeksi rastu, pri čemu su S&P 500 i Dow Jones dosegnuli nove rekordne razine.

Sve do petka na svjetskim se burzama trgovalo vrlo oprezno zbog niza izvješća koja ukazuju na usporavanje rasta najvećih svjetskih gospodarstava. No, u petak su cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući središnjim bankama Kine i eurozone.

Tog su dana kineske monetarne vlasti neočekivano smanjile kamatne stope po prvi puta nakon više od dvije godine, nastojeći na taj način potaknuti rast gospodarstva.

Referentna kamata na jednogodišnje kredite smanjena je za 0,40 postotnih bodova, na 5,60 posto, a kamata na jednogodišnje depozite za 0,25 postotnih bodova, na 2,75 posto.

Potez kineske središnje banke uslijedio je nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva.

'Potez kineske središnje banke doista je iznenadio tržišta, jer se banka dosad suzdržavala od smanjenja kamata plašeći se napuhavanja kreditne aktivnosti. Stoga taj potez pokazuje koliko su monetarne vlasti zabrinute zbog slabljenja gospodarskih izgleda', kaže Andrea Tueni, trgovac u Saxo banci.

23.11.2014. 15:03:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh