« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
SSSH

Dosta je serviranja "gotovih rješenja"

Savez samostalnih sindikata Hrvatske u pismu Vladi ističe kako se program gospodarskih mjera ne može donositi bez najšire potpore stručne i opće javnosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandra Šimunović/ CROPIX)
Više o

Vlada

,

Savez samostalnih sindikata Hrvatske

,

gospodarski oporavak

"Pozivati sindikate na dijalog ne znači razgovarati o gotovim rješenjima, već uvažavati demokratsku proceduru kroz postojeće institucije socijalnoga dijaloga", ističe se u otvorenom pismu SSSH u povodu prijedloga programa gospodarskog oporavka što ga je jučer predstavila predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

"Za početak dijaloga o Programu gospodarskog oporavka, SSSH očekuje da Vlada žurno dostavi konkretne, precizne i jasno obrazložene prijedloge mjera po svim navedenim područjima. Popis odricanja, koji se iščitava iz Programa, mogao bi rezultirati daljnjim raslojavanjem hrvatskoga društva, a SSSH budućnost ulaska Hrvatske u EU ne vidi kao ponovno luksuzan život za 200 obitelji, i tri milijuna sirotinje, od kojih će tek 1 posto imati pravo na socijalnu skrb", navodi se u pismu koje potpisuje predsjednica SSSH Ana Knežević.

Iz SSSH ocjenjuju da program i za sindikate i za građane otvara "jako puno nejasnoća". Kao primjere navode pitanja na koje će se dohotke odnositi predložene nove stope poreza na dohodak.

Iz SSSH pitaju i hoće li predložene izmjene poreznog sustava imati za posljedicu smanjenje neto plaća, i za koje kategorije plaća te hoće li poreznom reformom biti obuhvaćeno i oporezivanje imovine i kapitalne dobiti natprosječno bogatih.

"Prema kojem će se kriteriju smanjivati broj zaposlenih u javnom sektoru, kako se ne bi ponovno svjedočilo kriteriju da se u predloženih 5 posto nađu samo oni koji nisu bili zaposleni 'po babi i po stričevima'", navodi se u otvorenom pismu.

Po ocjeni te sindikalne središnjice program uvodi nove nelogičnosti i nepravde - država istodobno zakonima potiče prijevremeno umirovljenje (iz evidencije nezaposlenih po sili zakona brišu se osobe koje su ostvarile uvjete za prijevremenu mirovinu), i istodobno predlaže drastično kažnjavanje tih istih ljudi umanjenjem mirovine za čak 20 posto, u odnosu na punu starosnu mirovinu.

"Treba pozdraviti odlučnost Vlade da se uhvati u koštac s potrebom gospodarskog oporavka zemlje, ali valja uvažiti i prijedloge sindikata, kojima je oporavak gospodarstva i boljitak svih građana ove države jednako važan cilj kao i Vladi RH", kaže se na kraju otvorenog pisma SSSH. (hina/metro-portal)

20.04.2010. 19:06:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh