« Dogodilo se na današnji dan
objavljeno prije 2 mjeseca

Dogodilo se na današnji dan - 29. siječnja

Galileo uočio Neptun, izdan Gavran Edgara Allana Poea, patentirani stroj za izradu korneta, premijera Disneyeve Uspavane ljepotice

Dogodilo se na današnji dan 29. siječnja
Dogodilo se na današnji dan 29. siječnja (Arhiva)
Više o

dogodilo se na današnji dan

,

Oprah Winfrey

,

rođendan Tom Selleck

,

rođendan Nicholas Turturro

,

Thomas Paine

,

rođendan Rockfeller

,

29. siječnja

,

rođeni na današnji dan

,

rođeni

,

29. 1.

Davne 1676. Feodor III postaje ruskim carem. Iako je bio iznimno učen i inteligentan, zbog deformiranog izgleda, koji je bio posljedica nepoznate bolesti i djelomične paraliziranosti, bio je invalid gotovo od rođenja, no, to ga nije spriječilo da upravlja narodom, bilo s trona bilo iz kreveta.

Nekih 60-ak godina prije Galileo je promatrao nebeski svod i posebno se usredotočio na jedno nebesko tijelo, no u njemu nije prepoznao Neptun. Mnogo kasnije, točnije 1845. po prvi put svijetlo dana je ugledao „Gavran" legendarnog književnog mračnjaka Edgara Allana Poa. Karl Benz je na današnji dan patentirao prvi automobil pogonjen benzinom. Na početku 20 stoljeća Carl Tayor je u Clevelandu patentirao stroj za proizvodnju korneta za sladoled. Godine 1994. Njemačka se i dalje ne predaje već svim silama nastoji paralizirati Britance - na današnji je dan 285 njemačkih aviona odlučilo „počastiti" London tisućama bomba. Na sveopće oduševljenje djece ali i odraslih, jedna od najpoznatiji bajki svih vremena ekranizirana je u vidu crtanog filma - godine 1959. Walt Disney svijetu predstavlja „Uspavanu ljepoticu".

Još za života postao je legendom glazbenog svijeta, a tko zna što bi od njega bilo da nije previše eksperimentirao s drogama; bilo kako bilo, Jimi Hendrix je 1969. godine održao gitarski dvoboj s Peterom Townshendom, čuvenim tekstopiscem i skladateljem benda The Who. Pred sam početak 90-ih, preciznije 1989. Episkopalna je crkva u svoje službeničke redove prihvatila prvu ženu biskupa.

Od poznatih ličnosti rođendan bi danas slavili Thomas Paine, američko-britanski filozof i književnik, zatim filantrop John David Rockfeller mlađi. Inače, na današnji je dan rođen i glumac Tom Selleck („Magnum") te njegov kolega Nicholas Turturro (Njujorški plavci).

Rođendan danas ima i Oprah Winfrey, planetarno slavna TV-voditeljica čija je emisija Oprah Show godinama kreirala ukus stanovnika svijeta i bila najgledanija emisija u povijesti televizije. 

29.01.2024. 00:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh