« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 10 mjeseci
HRT

Domagoj Novokmet imenovan v.d. glavnim ravnateljem

Hrvatski sabor danas je na prijedlog Odbora za medije Domagoja Novokmeta imenovao vršiteljem dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a.

Domagoj Novokmet je imenovan od Sabora
Domagoj Novokmet je imenovan od Sabora (Arhiva)
Više o

Domagoj Novokmet

,

HRT

Za imenovanje Novokmeta, dosadašnjeg HTV-ovog urednika redakcije mozaičnih emisija, glasovalo je 88 zastupnika, 23 ih je bilo protiv, a 6 suzdržani.

Prema novom Zakonu o HRT-u, kojega je Sabor donio prošloga petka, vršitelju dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a taj privremeni mandat može trajati najdulje šest mjeseci, kada se treba imenovati stalni glavni ravnatelj.

Predsjednik Odbora za medije Branko Vukšić je za Novokmeta rekao kako je riječ o mladom čovjeku, "djetetu televizije" koji je na HTV-u već 18 godina od kojih je deset radio na uredničkim poslovima, naglasivši i da je Novokmet ideološki neopterećen.

Glasovanju je prethodila stanka i rasprava, tijekom koje su oporbeni zastupnici prozivali vladajuće za stvaranje partijske televizije, a vladajući su uzvraćali da je zakon, a time i procedura imenovanja, u potpunom skladu s demokratskim europskim standardima.

Jasen Mesić (HDZ) zamjerio je vladajućima da kod predloženog imenovanja v.d. glavnog ravnatelja HRT-a ne poštuju načela političkog konsenzusa i zakonitosti.

Prigovorio je da se za glavnog ravnatelja HRT-a traži deset godina radnog iskustva, ali ne i za vršitelja dužnosti, a nepoštenim i moralno upitnim smatra i da se za vršitelja dužnosti ne traži mišljenje zaposlenika HRT-a.

"Samo tako možete uvjeriti javnost da intencija zakona nije to da vladajuća koalicija ima potpunu političku kontrolu nad HRT-om", rekao je Mesić, pozivajući na odgodu imenovanja dok se ne pokuša postići konsenzus.

I HDSSB je vladajuće prozvao za pokušaj političke kontrole nad HRT-om, ali, kako je rekao Dinko Burić, u tome ne vidi ništa novo jer je isto radio i HDZ, zbog čega će HDSSB biti suzdržan prema predloženom imenovanju.

"HDZ je postavljao poslušne partijske kadrove, to isto sada radi i SDP i što se nas tiče ništa se u biti neće promijeniti", kazao je Burić, poručivši vladajućima da će, ako nastave takvu politiku, sigurno izgubiti izbore, možda i proći gore nego HDZ.

Oporbene prigovore odbacio je Jozo Radoš (HNS), ističući kako je zakon u potpunosti u skladu s najvišim demokratskim standardima i na razini kakvu imaju javne televizije u Europi.

Na pozive HDZ-a za konsenzusom odgovorio je kako HDZ na konsenzus poziva samo kada ga treba ostvariti netko drugi, a da je svojim ponašanjem u parlamentu pokazao da ne drži puno do konsenzusa i parlamentarizma.

"Zato nemate pravo na konsenzus pozivati ovu vladajuću većinu, to će ona napraviti kada sama odluči da to treba", poručio je Radoš HDZ-ovcima.

Josip Kregar je u ime SDP-a istaknuo kako je procedura kandidiranja provedena u skladu sa zakonom, da kandidat ispunjava sve potrebne uvjete, te da nema nikakvog razloga osporavati prijedlog matičnog odbora.

HDZ-ovce je prozvao da su svoj prijedlog odgode te pozivanje na načela trebali izreći na sjednici Odbora, koju su napustili prije provođenja postupka i odluke, upozorivši da bi odgoda imenovanja značila i odgodu provođenja potrebnih mjera na HRT-u.

S Kregarom se složio i Milorad Pupovac (SDSS), istaknuvši kako nema dodatnih i osobitih razloga osporavati stav Odbora za medije. "Ako ćemo stav matičnog odbora vraćati na političku raspravu onda sami sebe miniramo", ocijenio je.

Dragutin Lesar (Hrvatski laburisti) naglasio je kako je hitna intervencija bila nužna od samog početka ovog saziva Sabora, kako bi se promijenila vodeća garnitura koja je HRT i dovela u teško stanje.

"Ta garnitura treba otići, a ovo privremeno rješenje jedno je od načina da se to postigne", kazao je.

Sukladno prijedlogu Odbora za izbor i imenovanja, Sabor je danas Relju Martića imenovao za novog zamjenika guvernera HNB-a, a za viceguvernere Tomislava Presečana, Damira Odaka i Vedrana Šošića.

Na taj je način prihvaćen i prijedlog novog guvernera HNB-a Borisa Vujčića, koji je sa saborske govornice zahvalio zastupnicima na iskazanom povjerenju, te predstavio kandidate za njegova zamjenika te viceguvernere.

U Savjet HNB-a su kao vanjski članovi imenovani dosadašnji članovi Boris Cota, Vlado Leko, Branimir Lokin, Željko Lovrinčević, Silvije Orsag, Jure Šimonović, Sandra Švaljek i Mladen Vedriš.

Sabor je prihvatio prijedlog Vlade te je za novog predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) imenovao Tomislava Jurekovića, a razriješio dosadašnjeg predsjednika Danijela Žambokija.

Kako je imenovanjem Jurekovića ostalo upražnjeno jedno mjesto člana u Upravnom vijeću, na to je mjesto imenovana Lidija Hočurščak.

Darija Duždević imenovana je članicom Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave.

Sabor je zaključio maratonsku 4. sjednicu, koja traje još od 18. travnja, a zastupnici će se u sabornici ponovno okupiti na jesen.

13.07.2012. 15:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh