« Znanost
objavljeno prije 12 godina i 2 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Domaće zadaće su potpuni gubitak vremena

Veliko australsko istraživanje pokazalo je kako djeca koja dobivaju puno domaće zadaće imaju slabije rezultate od djece koja dobivaju malo ili nimalo

Fotografija vijesti
Više o

osnovna škola

,

školovanje

,

domaća zadaća

Sjetite se samo koliko ste sati svog mladog života proveli pišući domaću zadaću, tijekom čitavog školovanja. Jeste li se ikada pitali kako bi vam izgledao život da ste svo to silno vrijeme utrošili u nešto drugo?

Čak i ukoliko je vaš odgovor na pitanje negativan, jedno je sigurno - pisanje domaćih zadaća potpuni je gubitak vremena i nema nikakvih korisnih učinaka na znanje i učenje mladih ljudi.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Sidneyju proveli su istraživanje koje je pokazalo kako ova tvrdnja posebice vrijedi za mlađe uzraste, a tek se u adolescenciji počinju pokazivati prve naznake da je domaća zadaća u toj dobi korisna aktivnost.

Štoviše, isto je istraživanje pokazalo kako zemlje u kojima djeca provode više vremena pišući domaće zadaće imaju slabije rezultate od onih gdje je obrnut slučaj.

Upitan koji je razlog tomu da djeca još uvijek dobivaju toliko puno domaće zadaće, voditelj istraživanja ponudio je vrlo zanimljiv odgovor. „Pokazalo se kako je domaća zadaća danas još uvijek toliko rasprostranjena ponajviše zbog toga što roditelji to žele", zaključuje dr. Walker.

29.03.2012. 10:21:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh