« Biznis
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
NA PUTU DOLJE

Dolar u padu zbog neočekivanih podataka s tržišta rada

Naznake jačanja gospodarstva potiču špekulacije da bi središnja američka banka (Fed) uskoro mogla povećati ključne kamatne stope

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

pad dolara

,

Fed

,

SAD

,

nezaposlenost u SAD-u

Sve do petka tečaj dolara bio je na svjetskim valutnim tržištima u uzlaznoj putanji, no nakon slabog izvješća o zaposlenosti u SAD-u američka se valuta našla pod snažnim pritiskom, pa je tjedan završila s gubicima.

U prvom tjednu 2010. godine dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je 0,54 posto, na 77,45 bodova.

Pritom je prema europskoj valuti dolar oslabio 0,63 posto, pa je cijena eura porasla na 1,4416 dolara. U odnosu na japansku valutu, tečaj dolara pao je 0,39 posto, na 92,67 jena.

Europska je valuta, pak, ojačala u odnosu na japansku za 0,34 posto, pa je cijena eura dosegnula 133,52 jena.

Dobri makroekonomski podaci iz SAD-a podržavali su većim dijelom prošloga tjedna trend jačanja američke valute, koji traje još od prosinca prošle godine.

Naznake jačanja gospodarstva potiču špekulacije da bi središnja američka banka Fed uskoro mogla povećati ključne kamatne stope, koje se već dugo kreću na povijesno niskim razinama od 0 do 0,25 posto.

Međutim, dolar je u petak naglo pao, zabilježivši najveći dnevni gubitak u posljednjih šest tjedana, nakon izvješća da je u prosincu prošle godine bez posla ostalo 85.000 Amerikanaca, znatno više od 8.000, koliko se očekivalo.

Ti su podaci potaknuli zabrinutosti ulagača u vezi brzine oporavka američkog gospodarstva.

"Gubitak 85.000 radnih mjesta u prosincu je razočarenje u odnosu na tržišna očekivanja", kaže Neil Mackinnon, strateg u tvrtki VTB Capital.

Kako ti podaci pokazuju da se rast američkog gospodarstva ne ubrzava, smanjena su očekivanja da će Fed povećati kamatne stope, što loše utječe na američku valutu.

Prije objave podataka o zaposlenosti u SAD-u, procjenjivalo se da je 40 posto izgleda da će Fed povećati kamate u prvoj polovici ove godine, dok su nakon objave podataka ti izgledi pali na 22 posto. (hina/metro-portal)

10.01.2010. 10:10:38
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh