« Film
objavljeno prije 7 godina i 3 mjeseca
SUNDANCE 2017.

Dokumentarci su postali dugometražno novinarstvo, kaže Robert Redford

Najveći američki festival neovisnog filma Sundance otvoren je u četvrtak u Park Cityju u američkoj saveznoj državi Utah

Sundance je Redfordova beba
Sundance je Redfordova beba (Arhiva)
Više o

Robert Redford

,

Sundance Film Festival

,

2017.

Ovogodišnji Sundance Festival otvorio je glumac i redatelj Robert Redford koji ga je i osnovao 1981. godine.

Redford je poručio kako će festival ostati podalje od politike, ali je kritizirao industriju vijesti.

'Predsjednici dolaze i odlaze. Kao ljuljačka. Malo ide nazad, malo naprijed. Tako je uvijek i tako će uvijek biti. Mi ostajemo daleko od politike. Ostat ćemo fokusirani na priče umjetnika,' poručio je 80-godišnji Redford.

Međutim, priznao je da mnogi Amerikanci osjećaju tjeskobu zbog ulaska Donalda Trumpa u Bijelu kuću. No, Redford je zvučao optimistično unatoč bojazni da će Trump smanjiti vladine programe koji pomažu siromašnima i da će protjerati milijune imigranata.

'Mnogi osjećaju da dolazi mrak, mnogi se boje da će nam mnogo stvari biti oduzeto, a to će galvanizirati ljude. Nadam se i mislim da će se nakon toga nastati pokret.'

Redford se osvrnuo i na ulogu medija

'Svijet mediji je sve smanjio. Sve je tako brzo i kratko, a to vam ne daje vremena za razmišljanje. Odmah se kreće na novi događaj. Dokumentarni filmovi ispunjavaju tu prazninu i osjećam da dokumentarci imaju važniju ulogu nego ikad, jer to postaje dugometražno novinarstvo. To je prilika da se stvarno ispriča priča kako bi javnost zaista mogla sve provariti i vidjeti kako se osjeća,' poručio je 80-godišnji oskarovac.

Festival uobičajeno donosi niz drama, trilera, horora i komedija, neobičnih eksperimenata i važnih dokumentaraca. Ove će se godine na Sundanceu prikazati 120 dugometražnih filmova iz tridesetak zemalja, a među redateljima je četrdeset debitanata, od čega dvadeset u natjecateljskom programu.

Filmovi su odabrani između skoro 14 tisuća prijavljenih, među kojima je bilo nešto više od četiri tisuće dugometražnihm od čega je polovica prijava stigla iz SAD-a, a ostali iz drugih zemalja.

21.01.2017. 15:02:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh