« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
NABUCCO

Dogovorena gradnja plinovoda koji zaobilazi Rusiju

Europa se dovođenjem srednjeazijskog plina kroz Tursku nada smanjiti ovisnost o Rusiji koju smatra nepouzdanim dobavljačem

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Turska

,

Rusija

,

plinovod

,

plinovod Nabucco

,

zemni plin

Četiri države članice Europske unije i Turska potpisale su u ponedjeljak u Ankari sporazum o gradnji plinovoda Nabucco koji treba smanjiti europsku ovisnost o ruskome plinu. Nabucco je konzorcij naftnih tvrtaka OMV-a iz Austrije, mađarskog MOL-a, rumunjskog Transgaza, bugarskog Bulgargaza, turske tvrtke Botasa i njemačke tvrtke RWE.

Europa četvrtinu potreba za zemnim plinom pokriva uvozom iz Rusije, no nju EU smatra nepouzdanim dobavljačem jer je pretrpjela štete zbog rusko-ukrajinskog plinskog rata. Europska unija, odnosno četiri članice koje su potpisale sporazum - Austrija, Bugarska, Mađarska i Rumunjska, tim projetkom nastoji dopremati plin iz središnje Azije, preko Turske i jugoistoka Europe, a Unija je obećala financirati projekt s gotovo 250 milijuna eura.

Ukupna cijena plinovoda procijenjena je na 7,9 milijarda eura, a početni kapacitet trebao bi biti osam milijarda prostornih metara zemnog plina kad postane operativan 2014. Međutim, kad plinovod dosegne svoj puni kapacitet, ta bi se brojka trebala učetverostručiti i plinovod bi propuštao 31 milijardu prostornih metara plina.

Izvor: Hina

13.07.2009. 21:42:53
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh